Ţestoasa - gigant a dispărut din cauza omului

Oase ale ţestoaselor au fost găsite într-un spaţiu locuit de oameni cu 3.000 de ani în urmă. Potrivit echipei de cercetare, omul a vânat imensele animale pentru carnea de pe membre.

O echipă de cercetători din Australia a descoperit oase de la membrele ţestoaselor gigant pe una dintre insulele din Vanuatu. După analiza cu carbon, s-a stabilit că oasele sunt ale unor animale moarte la 200 de ani după sosirea omului în acel loc.

Ţestoasele au dispărut cu mult timp după marea masă a "megafaunei" australiene. Un exemplu este celebru mamut lânos, care a dispărut în urmă cu aproximativ 50.000 de ani. Ţestoasele gigant au dispărut atunci când habitatul lor terestru a fost ocupat de o comunitate umană cunoscută sub numele de Lapita. Cum a dispărut megafauna?

Dezbaterea despre dispariţia megafaunei mondiale este veche de circa 150 de ani. Mai exact, de când celebrul Charles Darwin a descoperit în Chile urmele unor exemplare uriaşe de Bradypodidac (mai cunoscut nouă sub numele de leneş - familie de mamifere din America de Sud, cu corp robust şi gheare puternice şi arcuite). De atunci, variantele cercetătorilor au variat de la influenţa umană, o schimbarea climatică şi ciocnirea cu Pământului a unui meteorit.

Studiul realizat de echipa din Australia a fost publicat într-o revistă a Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite (PNAS). Liderul echipei de cercetare, profesorul Matthew Springs (University of New South Wales), a descoperit oasele pe insula Efate. Au fost descoperite numai oase ale membrelor, cu o lungime de 2,5 metri. Specii care au supravieţuit milioane de ani au pierit în câteva sute

Prima întrebare a fost "de ce au fost descoperite doar oase ale membrelor?". Explicaţia găsită de echipa profesorului Springs a fost că doar carnea de pe picioarele acestor uriaşe ţestoase era bună de mâncat. Astfel, varianta cea mai plauzibilă este că omul a vânat aceste animale enorme pentru a consuma carnea de pe uriaşele membre ale ţestoasei.

Profesorul Chris Turney, de la Universitatea din Exeter, a declarat pentru BBC că descoperirea este asemănătoare uneia din Noua Zeelandă: acolo, s-a demonstrat rolul omului în dispariţia unor păsări uriaşe cunoscute ca Moa. "Avem aceste animale care supravieţuiesc de zeci de milioane de ani pe această insulă. Apoi, apar aceşti oameni, iar ele pur şi simplu dispar în câteva sute de ani. Este un exemplu uimitor", crede profesorul Turney.