Şapte din cele 91 de bănci analizate nu au trecut testele de stres derulate în 20 de state ale Uniunii Europene (UE), printre acestea figurând şi ATEbank, singura care a picat dintre cele 16 instituţii financiare cu operaţiuni în România analizate, transmite Reuters.
"În cazul unui scenariu negativ, rata adecvării capitalului a şapte bănci ar coborî sub 6%", se arată într-un comunicat al Comisiei Autorităţilor Europene de Supraveghere Bancară. Analiştii se aştepatau ca aproximativ zece bănci să nu treacă testele. ATEbank ar avea nevoie de 242,6 milioane de euro pentru aducerea ratei adecvării capitalului la nivlul de 6% în cazul celui mai pesimist scenariu analizat, potrivit unui comunicat transmis de bancă bursei de la Atena. Fără nicio intervenţie, banca ar avea în cel mai pesimist scenariu o rată de adecvare de 4,36%. "Banca va opera o majorare de capital pentru a acoperi viitoare necesităţi de adecvare a capitalului", se arată în comunicat. Testele de stres permit băncilor să îşi ascundă pierderile Testele de stres vor ţine cont doar de eventualele pierderi cauzate de deprecierea obligaţiunilor guvernamentale, nu şi pe cele generate de creşterea volumului de credite restante. Astfel, testele au luat în calcul deprecierea obligaţiunilor guvernamentale emise de Grecia cu 23,1%, a celor portugheze cu 14% , a celor spaniole cu 12,3%, a celor germane cu 4,7%, a celor britanice cu 10% şi a celor franceze cu 5,9%.
În aceste condiţii, "nu vom putea obţine o imagine clară a acetivelor din sistemul bancar", consideră reprezentanţii Brown Brothers Harriman, o bancă fondată acum 200 de ani, notează Bloomberg.
De asemenea, bancherii şi-au analizat activele pornind de la situaţia în care obligaţiunile emise de statele din zona euro se vor aprecia cu 4,6% în 2011, iar obligaţiunile guvernamentale greceşti cu 13,9%, potrivit unui document confidenţial european, emis ieri şi denumit "EU Stress Test Exercise: Key Messages on Methodological Issues".
Ce bănci vor fi testate:
Germania
- 14 bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante s-a dublat anul acesta comparativ cu 2009, ajungând la 213 miliarde de euro
Spania
- 27 de bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante a crescut anul acesta la 96,8 miliarde de euro
Marea Britanie
- 4 bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante a crescut anul acesta la 155 de miliarde de euro
Italia
- 5 bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante a crescut anul acesta la 59 de miliarde de euro
Grecia
- 6 bănci vor fi testate