Testele care va spun daca veti face diabet

Masurarea tolerantei la glucoza si a indicelui de masa corporala va poate arata din timp daca riscati sa faceti diabet.

Masurarea de mai multe ori pe an a glicemiei pe nemancate este cea mai simpla metoda de a afla daca veti face sau nu diabet pe viitor. Pana a ajunge la doctor, medicii va sfatuiesc sa fiti atenti la semnalele de alarma ale organismului. Daca nu faceti miscare fizica regulat sau daca ati nascut un copil mai mare de patru kilograme, va incadrati in categoria celor cu risc ridicat de diabet.

Evaluarile sunt gratuite in centrele de diabet

In oricare dintre cele 40 de centre de diabet din tara va puteti face gratuit o evaluare a riscului de diabet, spun medicii. Aceasta evaluare cuprinde un calcul al scorului de risc si un test de toleranta la glucoza.

Scorul de risc este masurat de doctori in functie de mai multi factori, cum ar fi ereditatea diabetica, greutatea sau varsta inaintata. De asemenea, un simplu calcul al indicelui de masa corporala (greutatea raportata la dublul inaltimii) va poate arata ca sunteti expusi riscului de a face diabet.

„Persoanele peste 50 de ani, cele care au o viata sedentara si cele care au trigliceridele marite sau colesterolul marit au un risc ridicat”, spune profesorul Constantin Ionescu Targoviste, de la Institutul de Diabet „N. Paulescu”.

Si femeile care au nascut un copil cu o greutate peste patru kilograme ar trebui sa-si faca probleme. Greutatea mare a copilului poate indica o tulburare a secretiei de insulina premergatoare diabetului, explica diabetologii.

Glicemia, masurata la sase luni

In urma calcularii scorului de risc, medicii situeaza pacientii in mai multe categorii. Cei care au obtinut un scor mare, ceea ce inseamna ca au un risc mare de a face diabet, vor face un test de toleranta orala la glucoza.

„Se ia o glicemie pe nemancate, dupa care se ingera glucoza digerata in apa. Glicemia se determina din nou la o ora si la doua ore. In mod normal, glicemia trebuie sa porneasca de la mai putin de 100 mg/dl si la doua ore sa fie mai mica de 140 mg/dl, ca sa fie hiperglicemie provocata normala”, precizeaza doctorul Targoviste.

Orice valori mai mari de 200 masurate dupa doua ore indica un diabet in desfasurare, in timp ce valorile de la 126 pana la 200 arata ca sunteti in faza de prediabet.

„Cu tratament si regim de viata, diabetul zaharat poate fi prevenit in cazul persoanelor cu prediabet”, spune doctorul Simion Pruna, cercetator stiintific la Institutul „N. Paulescu”. Daca ati fost descoperit cu risc de diabet, medicii va sugereaza sa va repetati analizele o data la sase luni sau la maximum un an.

PRACTIC

Teste pentru acasa In cazul in care considerati ca aveti un risc ridicat de diabet, exista si teste de glicemie pe care le puteti face acasa. Fie le faceti cu ajutorul unui aparat special (glucometru), fie cu ajutorul unor benzi, asa-numitele teste vizuale comparative.

„Se pune o picatura de sange, dupa ce v-ati intepat degetul cu un ac steril,  pe bandeleta si se sterge dupa 30 de secunde. Dupa un minut se compara culorile obtinute pe bandeleta cu cele de pe tubul de teste si se obtine astfel valoarea numerica a glicemiei”, mai spune Simion Pruna. Astfel de teste se gasesc fie in centrele de diabet, fie se pot comanda de pe internet. O cutie cu 50 de teste costa 80 de lei.