Teste pentru măsurarea glicemiei de Ziua Mondiala a Diabetului, în Capitală şi la Cluj

Zeci de bucureşteni şi clujeni fac vineri, de Ziua Mondiala a Diabetului, teste pentru măsurarea glicemiei, a greutăţii şi a tensiunii arteriale, cu scopul identificării persoanelor care prezintă risc crescut de diabet, informează Mediafax.

"În 14 noiembrie, la nivel mondial este serbată Ziua de luptă împotriva diabetului, denumită generic Ziua Mondială a Diabetului. În acest context, voluntarii de la Crucea Roşie Română şi Asociaţia de Voluntariat Dealul Spirii a pompierilor bucureşteni, oferă pliante cu informaţii privind consecinţele acestei boli, dar şi cum trebuie să se comporte pacienţii când află că au boala. Astfel, începând de la ora 10.00 şi până la 18.00, pe esplanada din faţa Cercului Militar din Capitală şi a Operei din Cluj, trecătorii fac teste de glicemie, măsurători ale înălţimii, masei corporale, tensiunii arteriale", a explicat Ştefan Postolache, preşedintele Lion Club Bucureşti, iniţiatorul campaniei.

Acestă acţiune are ca scop identificarea persoanelor cu risc crescut şi trimiterea lor către instituţii medicale specializate pentru a afla dacă au diabet sau nu. Tot în cadrul acestui eveniment, vineri seară, la ora 18.00, vor fi ilumintae în albastru clădirile Cercului Militar şi Oprei din Cluj.

În lume sunt înregistrate 382 de milioane de persoane bolnave de diabet, estimându-se că în anul 2.035 numărul acestora va ajunge la 592 milioane.

Numarul total de diabetici înregistraţi în România este de 667.532 persoane, dintre care 220.000 sunt insulino-dependenţi. Conform unui studiu realizat în perioada 2012 - 2013, numărul bolnavilor este mult mai mare, a mai spus Ştefan Postolache. Studiul arată că aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat.

Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6 la sută, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele finale ale Studiului naţional privind prevalenţa diabetului.

Studiul mai arată că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4 la sută.

Rezultatele au fost prezentate în premieră cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în mai 2014.