Teste de sange la minut

Teste de sange la minut

Analizele obisnuite pot fi realizate cu ajutorul unui aparat performant, prezentat la expozitia de echipamente medicale Rommedica.

Un aparat modern de la Institutul „Matei Bals” poate face aproape opt teste de sange intr-un minut. Asta inseamna ca pacientii nu mai asteapta zile intregi pentru a primi un rezultat la analize, ci numai o ora. Aparatul Capillarys 2  a fost prezentat saptamana trecuta la expozitia Rommedica, din cadrul Romexpo. In strainatate, acest aparat este folosit de firmele de asigurari pentru a depista persoanele care consuma alcool in exces.

Depisteaza hepatitele si afectiunile neurologice Aparatul face intr-un minut cam cat ar lucra un analizor semiautomat sau manual intr-o ora. In afara testelor uzuale, cum ar fi proteinele serice, urinare ori hemoglobina, analizorul mai detecteaza si consumul cronic de alcool, ciroza hepatica ori cancerul in stare incipienta . La Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” se fac teste pe acest aparat de aproximativ doi ani si se detecteaza in special hepatitele sau scleroza in placi.

„La noi in institut, analizele se fac in regim de urgenta. Putem avea pacienti in coma si nu ne permitem sa asteptam mult dupa rezultatele de la laborator”, subliniaza Viorica Leoveanu, chimist principal la „Matei Bals”. Datorita noului aparat automat, rezultatele sunt mult mai exacte, subliniaza specialistul.

„Oamenii mai pot gresi fie la pipetare, fie din punct de vedere tehnic”, mentioneaza inginerul chimist Stefan Petre care sunt dezavantajele analizelor facute cu analizoarele manuale ori cu cele semiautomate.

Nu precizeaza stadiul bolii In afara testelor de sange uzuale, cu aparatul Capillarys 2 se pot face si analize mai amanuntite, precum electroforeza (analiza care poate depista valorile tuturor proteinelor din sange) sau imunofixarea (analiza imunologica).

„In urma testelor preliminarii poate exista, de exemplu, suspiciunea de hepatita. Aparatul arata daca pacientul are sau nu aceasta afectiune, dar nu precizeaza si stadiul bolii”, apreciaza Viorica Leoveanu.

In plus, cu aparatul automat se pot detecta afectiuni ale ficatului, de la ciroza hepatica la cancer in stare incipienta. „In urma investigatiilor, aparatul atrage atentia daca ficatul nu functioneaza cum trebuie, daca este cazul unei ciroze hepatice sau a unei boli imunologice, cum este cancerul”, mai spune Stefan Petre. Aparatul poate detecta daca pacientii au baut sau nu alcool, chiar dupa doua saptamani de la ultimul consum.

Costuri, intre 14 si 100 de lei Aceasta analiza este utila mai ales in cazul societatilor de asigurari, care pot verifica in felul acesta stilul de viata si eventualele probleme de sanatate ale clientilor. Daca sunteti internat, toate investigatiile sunt gratuite.

Daca nu, veti plati sume asemanatoare cu cele ale analizelor realizate cu aparate mai putin performante. O electroforeza este in jur de 14 lei, in timp ce o imunofixare, aproximativ 100 de lei. Aparatul se mai gaseste si la Spitalul Coltea, dar nu a fost inca pus in functiune.

Ne puteți urmări și pe Google News