Testati-va gratuit glicemia!

Aceasta analiza se poate face astazi in Parcul Tineretului, la Institutul "N. Paulescu" din Bucuresti si la Spitalul Judetean Craiova.

Cei care doresc sa-si testeze gratuit glicemia o pot face astazi in Bucuresti si la Craiova, incepand cu ora 10.00. In Capitala vor fi amenajate puncte de recoltare gratuita in Parcul Tineretului si la Institutul „N. Paulescu”, iar in Craiova, la Spitalul Judetean si in Piata Mihai Viteazul.

In plus, in Parcul Tineretului din Capitala si in Piata Mihai Viteazul din Craiova vor avea loc marsuri ale bolnavilor de diabet pentru combaterea sedentarismului, principala metoda de lupta impotriva acestei boli.

Masurile sunt luate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului dedicata in acest an copiilor si adolescentilor care are ca deviza „Niciun copil nu ar trebui sa moara de diabet”.

Peste 200 de milioane de oameni au diabet

Numarul bolnavilor de diabet din intreaga lume a crescut de la 30 de milioane, in 1985, la 248 de milioane, in 2007. Specialistii estimeaza ca in anul 2025 vor fi in jur de 380 de milioane de bolnavi. In fiecare an, peste 7 milioane de oameni fac diabet si 3,8 milioane mor din aceasta cauza.

In Romania sunt inregistrati peste 600.000 de bolnavi cu diabet zaharat, dar numarul real ar putea fi de peste un milion, estimeaza specialistii. Anual se depisteaza 50.000-80.000 de cazuri noi.

„In urma cu cativa ani, diabetul zaharat de tip 1 era diagnosticat doar la persoanele sub 35 de ani, cei mai in varsta fiind afectati de diabet zaharat de tip 2. Acum, diabetul zaharat de tip 2 poate aparea si la cei care au sub 35 de ani. Din pacate, diabetul de tip 2 poate sa nu se manifeste in niciun fel, motiv pentru care bolnavii nu merg la medic si nu urmeaza un tratament”, afirma Maria Mota, seful Centrului Clinic de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice, Dolj.

Obezitatea si sedentarismul, factori de risc

Predispozitia genetica, obezitatea, sedentarismul si alimentatia bogata in grasimi saturate sunt printre principalii factori de risc ai diabetului zaharat. „La fel de periculoase sunt infectiile virale, consumul excesiv de alcool, stresul si expunerea la substante toxice. Obezitatea a dus la cresterea diabetului zaharat de tip 2 la copii si adolescenti”, mai spune Maria Mota.

Diabetul zaharat poate fi depistat prin efectuarea glicemiei din trei in trei ani la toate persoanele de peste 45 de ani, nediagnosticate cu aceasta boala, dar si la cei mai tineri daca au rude cu diabet.

COMPLICATII Insuficienta renala si probleme cu inima

In lipsa tratamentelor, diabetul zaharat poate dezvolta o serie de complicatii care scurteaza viata bolnavilor.

> 60%-70% dintre diabetici mor din cauza complicatiilor cardiovasculare;

> 10%-20% dintre bolnavii de diabet zaharat mor de insuficienta renala;

> Peste 2,5 milioane de nevazatori din lume si-au pierdut vederea din cauza diabetului;

> 3%-8% dintre cei cu diabet zaharat au ulcer la nivelul picioarelor.

> 15% dintre bolnavii de diabet zaharat ajung la amputarea membrelor afectate.

> 80% dintre amputatii ar putea fi prevenite daca diabeticii si-ar „inspecta” zilnic picioarele, ar purta incaltamintea potrivita si s-ar prezenta la medic imediat dupa observarea unei leziuni.