Test preelectoral pentru candidații USL la parlamentare: cine nu este validat de populație, pică de pe listă!

USL va trece în acest an la desemnarea candidaţilor pentru parlamentare prin procedura unor alegeri preliminare carea mintesc puţin de sistemul american de selectare a candidaţilor unui partid. Astfel, Opoziţioa îşi va desemna, până în luna iunie, candidaţii la alegerile locale şi parlamentare printr-un proces de validare publică, a anunţat preşedintele PSD Victor Ponta. Procedeura va viza în special pe cei dornici să concureze în colegiile controlate în prezent de către reprezentanţii Puterii. Şi actualii aleşi cu gânduri de noi mandate vor cădea sub incidenţa acestei măsuri şi riscă chiar înlocuirea pe listele cu candidaţi dacă nu se vor bucura de popularitate şi asentimentul electoratului consultat, au avertizat co-preşedinţii USL.

e“Până în iunie, atunci când ar fi trebuit să avem alegeri locale şi din păcate nu vom avea, USL îşi va desemna toţi candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare şi vom trece printr-un proces de validare publică, un proces de genul alegerilor preliminare deschise, care va presupune validarea candidaţilor pe care noi îi avem deja propuşi, precum şi identificarea celorlalţi candidaţi", a precizat preşedintele PSD.

Actualii parlamentari ai USL vor avea dreptul dea figura primii pe listele de candidaţi în colegiile uninominale pe care le reprezintă cu condiţia să dovedească că au sprijinul cetăţenilor din respectiva unitate electorală prin vot public deschis. “La Parlament, actualii parlamentari vor fi candidaţii noştri în colegiile lor, însă, noi vom avea şi alţi candidaţi, în afara acestora, care trebuie să aibă legitimitatea votului deschis. PSD va avea încă 100-120 de candidaţi pe care trebuie să îi validăm printr-un vot public deschis, nu doar la nivelul partidului. Noi vom propune candidaţi, dar fiecare dintre aceştia trebuie să demonstreze, prin alegeri deschise, nu doar de membri de partid, că are un suport popular", a explicat Ponta.

Liderul PSD nu a explicat însă cum se vor efectua acestea legeri deschise şi cine le va valida ca fiind reale şi legitime. Liderul PNL, Crin Antonescu a recunoscut însă, că această măsură se află la stadiul de intenţii, ea nefiind încă, cel puţin la nivelul PNL, discutată, deoarece actualii parlamentari ai PNL “şi-au făcut datoria". De aceea ei vor putea fi susţinuţi de partid pentru obţinerea unui nou mandate, a ţinut să dea asigurări preşedintele liberal.

“Personal consider că marea majoritate a parlamentarilor PNL pot candida pentru un nou mandat. Eu sunt optimist. Cred că aproape toţi parlamentarii liberali şi-au făcut datoria", a spus Antonescu.

În ceea ce priveşte detaliile tehnice de transpunere în realitate a acestei propuneri de evaluare a candidaţilor USL, liderii USL au dat asigurări că vor fi elaborate în urma discuţiilor din cadrul partidelor.Preşedintele PSD a adăugat că nu există niciun impediment legal care să blocheze ideea de a-şi “testa" candidaţii.

“Eu nu cred că este vreun impediment legal. Eu cred că e un lucru foarte bun să îi consulţi pe oameni. Poate ar fi fost un impediment dacă am fi avut alegeri în iunie, dar cum nu le avem, le facem noi", a spus Ponta.

Întrebat de unde va avea bani USL să finanţeze alegerile de validare a candidaţilor USL, Ponta a răspuns evaziv că “oricum vom merge să vorbim cu oamenii".