Terorismul si Musharraf au ingenuncheat Pakistanul

Liderul de la Islamabad a pus paza militara la Curtea Suprema si a redus la tacere opozitia si televiziunile private.

Situatia este extrem de tensionata in Pakistan, tara unde presedintele Pervez Musharraf a decretat sambata „starea de urgenta”, invocand apararea unitatii nationale in fata pericolului terorismului islamist. Desi, avand in vedere sangeroasele atentate din ultimele saptamani, motivul invocat pare credibil, majoritatea comentatorilor vorbesc de un al doilea puci al lui Musharraf, dupa cel din 1999, care l-a adus la putere.

„Extremistii isi fac de cap nestingheriti in tara si nu se tem de agentiile insarcinate cu instaurarea legii si ordinii. Inactivitatea in acest moment ar insemna sinucidere curata pentru Pakistan, iar eu nu pot permite acestei tari sa se sinucida”, a spus generalul Musharraf, aparut la televizor intr-o sobra tunica neagra pentru a anunta intrarea in vigoare a starii de urgenta.

Dusmanii generalului, eliminati In mod ciudat, primele masuri dictate de Musharraf nu i-au vizat in mod direct pe islamistii care ameninta tara, ci pe dusmanii sai de la Curtea Suprema. Astfel, imediat dupa anunt, sediul Curtii Supreme a fost incercuit de trupe, iar seful acestui organism si alti opt judecatori au fost inlocuiti.

Oficial, seful Curtii Supreme, Iftikhar Chaudhry, a fost destituit pentru ca a respins drept neconstitutional ordinul privind instaurarea starii de urgenta, insa adevaratul motiv pare acela ca Musharraf s-a temut ca acesta se pregatea sa blocheze validarea victoriei electorale a generalului.

Asa cum se stie, generalul Musharraf a castigat fara probleme recentul scrutin prezidential, insa Curtea Suprema i-a interzis sa-si proclame victoria pana cand institutia va analiza contestatiile opozitiei privind participarea sa la alegeri din pozitia de sef al armatei. Curtea Suprema urma sa se pronunte asupra acestui aspect la 12 noiembrie, iar Musharraf ar fi avut indicatii ca decizia i-ar putea fi nefavorabila. Este neclar ce se va intampla cu asteptata decizie a Curtii, dupa cum si alegerile generale, prevazute pentru luna ianuarie, sunt in dubiu.

Lege Martiala nedeclarata

Mai multe ziare pakistaneze precum si fostul premier Benazir Bhutto l-au acuzat pe Musharraf ca a instituit Legea Martiala in tara, fara a declara acest lucru. Procurorul general al Pakistanului a subliniat insa ca parlamentul si guvernul civil vor continua sa functioneze. Pe de alta parte, peste 500 de persoane au fost arestate, mai multi lideri ai opozitiei se afla sub arest domiciliar, canalele private de televiziune nu mai emit, iar autoritatile au avertizat ca orice organ de presa care critica deciziile generalului vor fi aspru sanctionate.

Cu toate acestea, cotidianul de limba engleza „Dawn” scria ieri ca tara asista la al doilea puci al lui Musharraf. „Toate progresele inregistrate in ultimii ani s-au dus pe apa sambetei”, scria ziarul citat. Alte publicatii vorbesc despre „sambata neagra” a Pakistanului.

INGRIJORARE INTERNATIONALA

Americanii mentin ajutorul militar

Statele Unite s-au declarat foarte dezamagite de decizia generalului Musharraf si si-au exprimat speranta ca in Pakistan se vor organiza alegeri libere. Cu toate acestea, Washingtonul nu are in vedere suspendarea ajutorului militar acordat Pakistanului, care figureaza drept aliat de nadejde in lupta impotriva terorismului. „Extrem de preocupat” s-a declarat si seful diplomatiei britanice, David Miliband, care a recunoscut insa „amenintarile la adresa pacii si securitatii Pakistanului”. Vecinii si rivalii din India si-au exprimat speranta intr-o apropiata revenire la normalitate a situatiei din Pakistan.