Terorism fiscal: amenzi uriaşe, introduse pe furiş

Amenzile pentru contravenţii fiscale au fost majorate chiar şi de 20 de ori.

Noile amenzi pentru încă lcările legislaţiei fiscale se aplică de la 1 octombrie şi se situează între 500 şi 14.000 de lei, în funcţie de contravenţie.

Cei care n-au reuşit să înregistreze, până vinerea trecută, la Administraţia Financiară contractul de drepturi de autor încheiat cu mai mult de două săptămâni în urmă, vor achita o amendă de zece ori mai mare decât cea prevăzută până în prezent. Plătită în 24 de ore de la depunerea la Fisc a contractului, amenda va fi de 250 de lei, faţă de 25 de lei cât era până la finele lunii septembrie. Pe de altă parte, limita maximă a amenzii a scăzut de la 1.500 de lei la 1.000 de lei, potrivit noilor reglementări ale Fiscului.

În această situaţie se află toate persoanele care desfăşoară activităţi independente: medicii, avocaţii, ziariştii, notarii, psihologii, agricultorii, dar şi cele care dau locuinţe cu chirie. Conform unor surse neoficiale, doar cei care derulează activităţi independente ar putea depăşi un milion de contribuabili. Autorităţile „au strecurat“ printre modificările şi completările Codului de Procedură Fiscală aprobate prin Ordonanţa de Guvern nr. 47, publicată pe 31 august, majorarea tuturor sancţiunilor pe care le riscă populaţia şi firmele dacă nu-şi îndeplinesc obligaţiile fiscale. Şocul amenzilor În vigoare de la 1 octombrie, Articolul 219 al documentului prevede creşteri de până la 20 de ori ale limitei minime a amenzilor. Iar acestea sunt mai aducătoare de venit decât cele maxime deoarece majoritatea contribuabililor încearcă să scape măcar de o parte a amenzii. În afară de publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a Ordonanţei, care, pentru a fi înţeleasă, trebuie citită împreună cu Codul de Procedură Fiscală, autorităţile nu au informat contribuabilii despre noile amenzi.

Mai mult, a mai fost introdusă una pentru firme: pentru nedepunerea la timp a declaraţiilor fiscale recapitulative privind plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi a altor sume datorate bugetului de stat. Această încălcare se penalizează cel mai usturător: între 12.000 şi 14.000 de lei.  Gradul de declarare a veniturilor este, potrivit autorităţilor, de aproximativ 95%, iar cel de plată de 75%. Astfel, creşterea amenzilor „vizează cel mai probabil necesitatea finanţării propriilor necesităţi“ ale Fiscului, consideră Liviu Voinea, director în cadrul Grupului de Economie Aplicată (GEA). OBLIGAŢII Reguli pentru activităţi independente Fiecare contribuabil este obligat prin lege să declare către ANAF toate sursele de venit. Documentele p rivind activităţile care aduc bani în casă trebuie depuse, în anumite termene stabilite, la Administraţia Financiară de care aparţine persoana sau firma.

Un contract de drepturi de autor, de exemplu, trebuie înregistrat în termen de două săptă- mâni. Datele ANAF, centralizate pe 2005, indică un număr de 339.319 persoane fizice care au obţinut bani din activităţi independente, cele cu contracte de drepturi de autor aducând la buget peste 15 milioane de lei.

Între timp, numărul acestora a crescut simţitor. Se estimează că, în prezent, aproximativ un milion de persoane au activităţi independente.