Teroarea virusilor

Teroarea virusilor

Virozele, pneumoniile si infectiile respiratorii fac ravagii, iar gripa bate la usa. 80.000 de romani sufera de pneumonii, viroze, gripa si infectii respiratorii.

Zeci de mii de romani s-au imbolnavit de pneumonii, viroze si infectii respiratorii acute, iar la inceputul lunii februarie se anunta gripa. Unele dintre aceste viroze, netratatate, au generat complicatii bronhopulmonare grave, soldate pana acum cu cel putin noua decese, in judetele Galati si Vrancea.

Virusi mutanti. Numarul imbolnavirilor este mai mare decat in perioada similara a anilor trecuti si din cauza temperaturilor crescute. Acestea au favorizat mutatii ale virusilor, responsabile pentru aparitia unor forme mai grave ale bolii.

Ce e de facut? Specialistii contactati de EVZ va recomanda, pentru a va feri de virusi:

> Evitati contactul cu persoanele bolnave si cu aglomeratiile!

> Spalati-va frecvente pe maini!

> Feriti-va de frig!

> Hraniti-va bine, consumand in special legume si fructe bogate in vitamine!

Mii de romani au facut viroze, pneumonii ori infectii respiratorii acute, arata statisticile Ministerului Sanatatii Publice. Numarul cazurilor de gripa nu a trecut de o suta, dar complicatiile gripei, cum sunt pneumoniile, au determinat decesul a cel putin patru persoane, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.

Numarul deceselor provocate de astfel de complicatii pulmonare ale virozelor este insa de cel putin noua, potrivit informatiilor furnizate de surse medicale din judetele Galati si Vrancea.

Oficialii Ministerului Sanatatii spun ca Romania nu se confrunta deocamdata cu o epidemie, pana acum fiind inregistrate doar 60 de cazuri de gripa. „Numarul imbolnavirilor se mentine sub valorile maxime asteptate”, a declarat doctorul Adriana Pistol de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile.

Pe de alta parte, medicii sustin ca nu sunt raportate corect toate cazurile de gripa. „Saptamanal vin sute de bolnavi la cabinet, dar diagnosticul nu se pune prin analize serologice si virusologice, ci pe baza simptomelor pacientilor. Ca sa stim exact cati bolnavi de gripa sunt, ar trebui sa-i trimitem pe toti sa faca analize de sange”, spune dr. Remus Lupu. Mai mult, adauga specialistul, unii bolnavi aleg sa se trateze singuri, iar la medic ajung doar cei in stare mai grava.

Spitalele au intrat in carantina

Fata de saptamana trecuta, numarul cazurilor de gripa a mai crescut cu 20. Ingrijorator ramane insa numarul persoanelor care au facut infectii respiratorii si pneumonii: s-a ajuns la peste 80.000 de imbolnaviri in toata tara.

In unele judete - cum ar fi Cluj, Suceava, Prahova, Galati, Gorj, Satu Mare, Mehedinti, Botosani si Galati - majoritatea spitalelor au intrat in carantina pentru a preveni raspandirea acestor afectiuni. „Vizitele in spitale sunt interzise, iar rudele vor ajunge la saloanele pacientilor doar in cazuri foarte urgente”, a declarat Sorin Ungurianu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica din Galati.

Pneumonia face victime in Galati si Vrancea

Joia trecuta, o fetita de numai 8 ani din judetul Vrancea, Diana Manea, eleva in clasa a II-a, a murit in urma complicatiilor provocate de o bronhopneumonie. Vestea mortii ei a creat o adevarata psihoza in tot judetul si multi parinti au refuzat sa-si mai lase copiii la scoala. Cauza deceselor din Galati este aceeasi, afirma Ungurianu, care a subliniat ca decesele nu pot fi atribuite gripei, a carei raspandire e abia la inceput. „Noi am avut inregistrate in ultimele zile sapte decese, in urma unor complicatii ale bronhopneumoniei”, a declarat dr. Ungurianu.

Pneumonia este greu de diagnosticat daca nu debuteaza cu febra ori junghi toracic si poate duce la deces, mai ales cand se asociaza cu afectiuni precum astmul.

„Ca si complicatie poate sa apara insuficienta respiratorie, de aceea este importanta prezenta la medic la primele semne de febra. In urma unei radiografii, acesta va prescrie si tratamentul potrivit”, explica pneumologul Florin Mihaltan, medic primar la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitala. Medicul spune ca boala este periculoasa in special pentru cei cu sistem imunitar fragil, cum sunt copiii si batranii. (Au contribuit: Silvia Vranceanu, Marian Pavalasc, Cristina Dinulescu)

„Sunt posibile evolutii atipice ale gripei”

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din Romania afirma ca pandemia de gripa ramane in continuare o amenintare la nivel european, dar ca, deocamdata, la noi in tara nu exista motive de ingrijorare.

„Cazurile nu sunt multe si sunt disparate. Avand in vedere schimbarile de temperatura care au loc in ultima vreme, ar fi bine totusi sa ramanem in continuare cu ochii pe gripa”. Cand au loc schimbari ale climei, unele boli, inclusiv gripa, este posibil sa evolueze atipic”, spune Victor Olsavszky, reprezentantul OMS in Romania.

PRIMUL AJUTOR

Sfaturi pentru combaterea gripei

Ca sa preveniti gripa este bine sa va hraniti corect, sa consumati in special legume si fructe bogate in vitamine si sa evitati aglomeratiile. Daca va imbolnaviti totusi, stati la pat, beti lichide si prezentati-va la medic la primele semne de febra. In niciun caz nu consumati antibiotice sau antivirale fara recomandarea specialistilor.

Cum ne ferim de virusi

> Mancati bine, in special fructe si legume bogate in vitamine

> Evitati contactul cu persoanele bolnave si aglomeratiile

> Folositi batista cand stranutati pentru a nu-i imbolnavi si pe cei din jur

> Spalati-va frecvent pe maini

> Aerisiti incaperile atat acasa, cat si la locul de munca

> Prezentati-va la medicul de familie la primele semne de boala

> Imbracati-va bine si purtati incaltari care nu tin umezeala

> Nu stati prea mult in frig

> Daca sunteti raciti sau gripati, evitati sa mergeti in vizita la spital, in special in sectiile de nou-nascuti ori in cele in care sunt internati cardiaci sau persoane cu probleme pulmonare

Cum tratam gripa

Daca v-ati gripat este bine sa stati la pat si sa beti multe lichide. Contra febrei, luati medicamente antipiretice, dar cereti recomandarea medicului sau a farmacistului.

In niciun caz nu folositi antibiotice pentru ca sunt ineficiente impotriva gripei. „Gripa este data de un virus, iar acesta nu raspunde la antibiotice”, precizeaza medicul de familie Remus Lupu. Medicul spune ca antibioticele se prescriu unei persoane gripate doar atunci cand este vorba si despre o suprainfectie microbiana. „Aceste suprainfectii apar in special la cei care stau prost cu imunitatea. Gripa scade si mai mult capacitatea de aparare a organismului, iar starea bolnavilor se agraveaza”, explica specialistul.

Principalele probleme care apar atunci cand se exagereaza cu antibioticele sunt scaderea imunitatii si aparitia diferitelor micoze. Fata de alti europeni, romanii sunt campioni la consumul de antibiotice, acestea fiind printre medicamentele cel mai bine vandute la noi in tara, dupa cum arata date ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Acest fenomen a luat amploare si din cauza farmacistilor, care au vandut aceste medicamente inclusiv bolnavilor care nu prezentau reteta.

Cand luam antivirale

Medicamentele antivirale pot fi folosite si ele pentru tratamentul gripei, dar numai la recomandarea medicului. Acestea  impiedica replicarea virala, prevenind astfel raspandirea virusului.

„Sunt eficiente in primele 48 de ore de la debutul bolii deoarece reduc intensitatea si durata simptomelor. Dupa ce a trecut acest interval, eficienta lor este discutabila”, spune medicul infectionist  Simin Florescu de la Spitalul de boli infectioase „Victor Babes„ din Bucuresti. Un alt dezavantaj al acestui tip de medicatie este faptul ca virusurile rezistente pot sa reapara.

Cele mai cunoscute antivirale sunt oseltamivirul, zanamivirul, rimantadina si amantandina. Medicul spune insa ca astfel de medicamente se prescriu rar in cazurile de gripa, asta si pentru ca pot avea numeroase efecte toxice. „Uneori apar alergii din cauza lor, alteori agraveaza afectiunile renale ori hepatice”, completeaza medicul infectionist, adaugand ca aceste produse sunt contraindicate in special copiilor si gravidelor.

Amantandina a fost asociata cu efecte adverse asupra sistemului nervos central, cum ar fi cefaleea (durerea de cap), insomnia, confuzia si incapacitatea de concentrare. Pentru zanamivir si oseltamivir cele mai frecvente efecte secundare inregistrate au fost greata, voma si diareea. In cazuri mai rare poate sa apara si lipsa poftei de mancare.

Caldura favorizeaza epidemiile

Mutatiile virusilor pacalesc  sistemul imunitar

Fata de anii trecuti, virozele din aceasta perioada sunt mai severe si din cauza caldurii care poate determina mutatii ale virusilor. Formele severe de viroza pot duce inclusiv la moartea pacientilor, mai ales daca acestia sunt copii sau persoane cu boli cronice. Racirea temperaturii va duce la inlocuirea virozelor cu cazuri de gripa.

„Daca virusii care determina viroze se raspandesc mai usor la temperaturi de 10- 20 de grade, cei gripali prefera conditiile de umiditate si temperaturile care scad sub 10 grade. Este posibil ca la inceputul lunii februarie sa asistam la aparitia unor epidemii locale, regionale ori judetene, dar in niciun caz nu vom avea pandemie”, este de parere medicul Molnar Gheza, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. Virusii gripali, adauga specialistul, au putere de adaptabilitate mult mai mare si cauta mai multe „cai” pentru a fenta imunitatea organismului. 

Click pentru a mari imaginea

Ne puteți urmări și pe Google News