Termopanele, interzise în centrul istoric

TIMIŞOARA. Consiliul local le interzice proprietarilor de clădiri monument istoric să mai monteze ferestre cu tâmplărie PVC.

Administraţia locală din Timişoara vrea să le interzică proprietarilor din zonele istorice ale oraşului să-şi monteze la ferestre tâmplărie din PVC. Decizia îi aparţine primarului Gheorghe Ciuhandu, la recomandarea nemţilor de la GZT, şi va fi votată în următoarea şedinţă a consiliului local, din 28 aprilie.

Coodonatorul proiectului GTZ la Timişoara, Jochen Gauly, spune că hotărârea de consiliu local îi vizează pe proprietarii apartamentelor din cartierele vechi: Cetate, Iosefin şi Fabric. Până la sfârşitul lunii viitoare, timişorenii vor primi de la elevi informaţii despre importanţa tâmplăriei din lemn în cazul clădirilor momument istoric. „În zonele istorice ale Timişoarei se păstreaza o multitudine de ferestre istorice, în special la clădirile executate în jurul anilor 1900. Din păcate, în ultimii ani acestea au fost înlocuite cu ferestre cu rame din material plastic.

Acestea nu numai că alterează aspectul decorativ al faţadelor, ci montarea lor duce deseori la îndepărtarea unor elemente decorative iniţiale din jurul golurilor ferestrelor. Grav este că din cauza etanşeităţii lor mult mai mari decât cea a ferestrelor istorice, nu mai are loc schimbul adecvat de aer, cel care duce la evacuarea umidităţii din interior, şi de aceea, pe pereţi pot apărea urme de mucegai”, explică primarul Gheorghe Ciuhandu. Aparatele de aer condiţionat, izgonite de pe faţade

„Ideea nu este rea, însă ce ne facem noi, cei care am investit în ferestre noi şi am luat terermopane albe, pentru că nimeni nu ne-a spus că nu e voie”, se întreabă Maria Georgescu, o locatară din zona istorică a oraşului. În replică, autorităţile locale spun că în următoarea şedinţă de consiliu se va discuta şi această problemă, existând posibilitatea ca înlocuirea tâmplăriei PVC cu una din lemn să fie subvenţionată de primărie. În plus, primarul Gheorghe Ciuhandu le recomandă proprietarilor, ca înainte de a-şi schimba tâmplăria exterioară, să solicite informaţii de la Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice.

În cadrul centrului, zeci de meseriaşi au fost instruiţi, cu ajutorul nemţilor de la GTZ, în legătură cu reabilitarea prudentă a clădirilor. Pe de altă parte, arhitectul şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, a solicitat consiliului local să emită o hotărâre prin care să se interzică montarea apaartelor de aer condiţionat pe faţada clădirilor din centrul istoric. „Nu este deloc indicat să se monteze aparatele de aer condiţionat pe faţadele clădirilor istorice. Eventual ar trebui puse în curţile interioare”, a declarat Sorin Ciurariu.

Autorităţile locale din Timişoara au pus gând rău şi cablurilor care împânzesc oraşul. Astfel, primarul Gheorghe Ciuhandu a impus Direcţiei de Urbanism să nu mai elibereze nicio autorizaţie pentru amplasarea de cabluri aeriene, iar până la sfârşitul lunii mai trebuie finalizat un proiect privind realizarea unei reţele subterane. 

TÂRGOVIŞTE   Fără culori ţipătoare Autorităţile locale din Târgovişte au demarat un program de renovare a clădirilor din zona centrului istoric. „Nu vor mai fi permise culorile ţipătoare, tâmplăria din PVC sau aluminiu şi nici firmele magazinelor nu vor mai fi stridente. Proiectul mai prevede şi refacerea faţadelor blocurilor învecinate, astfel încât să se încadreze în stilul arhitectonic al zonei”, afirmă primarul Gabriel Boriga. (Dan Forna)