Termoelectrica are nevoie de peste 320 de milioane de euro pentru a rezolva problemele de mediu ale centralelor din Valea Jiului.
Termoelectrica intenţionează să împrumute peste 320 de milioane de euro prin care să rezolve problemele de mediu ale celor două termocentrale din judeţul Hunedoara, Paroşeni şi Mintia. „Cea mai gravă situaţie este la Paroşeni, care, dacă nu se rezolvă urgent problemele legate de poluarea excesivă, se va opri în 2009“, a declarat directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu. Fondurile necesare în acest sens pentru centrala Paroşeni depăşesc 120 de milioane de euro.
În aceeaşi situaţie extremă se află şi termocentrala de la Mintia Deva, care are nevoie, de asemenea, de investiţii de cel puţin 200 de milioane de euro pentru retehnologizare. „În prezent, desfăşurăm o licitaţie pentru modernizarea unui grup din cadrul acestei centrale“, a precizat Ungureanu.
Modernizări din datoriile Rusiei
Centrala Mintia beneficiază de echipamente noi, livrate de Federaţia Rusă în contul unei datorii de 21,7 milioane de dolari către România. Însă investiţia pentru reabilitarea unui grup de 210 MW de la Mintia va totaliza cel puţin 397 de milioane de lei (120 de milioane de euro), la preţurile din 2003, conform unei hotărâri de guvern din acel an. Totodată, un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei împuterniceşte Elcen Deva să obţină un credit de 67,9 milioane de euro, în baza unei ordonanţe din 2000, potrivit căreia contractantul va asigura diferenţa de finanţare dintre valoarea totală a proiectului şi datoria Rusiei.
Dacă încercarea de a atrage credite va eşua, Termoelectrica va aplica aceeaşi metodă ca în cazul centralelor de la Brăila, Galaţi, Borzeşti şi Doiceşti, respectiv realizarea unui parteneriat public-privat cu unul sau mai mulţi investitori, în care aportul producătorului de stat să fie valoarea terenului şi a activelor existente, iar companiile private să asigure investiţiile.
Noi grupuri pe gaz, în 2012
Dacă intenţiile Termoelectrica eşuează, Compania Naţională a Huilei (CNH) este pierdută şi ea, întrucât cele două centrale consumă toată huila produsă în Valea Jiului. Astfel, pe lângă pierderile de natură economică, zona s-ar putea confrunta şi cu grave probleme sociale.
Ieri, Termoelectrica a semnat un joint-venture cu grupul Gaz de France-Suez, pentru un nou grup pe gaz la Borzeşti. Ca şi în cazul centralei de la Galaţi, unde o nouă capacitate de 400 MW se va construi în parteneriat cu cehii de la CEZ, investiţia este estimată la 400 de milioane de euro. Costurile exacte vor fi cunoscute după un studiu de fezabilitate, urmând ca participaţia Termoelectrica să fie stabilită după evaluarea activelor. Ungureanu speră ca aceste noi capacităţi să fie funcţionale în 2012.
Peste jumătate din capacităţile deţinute de Termoelectrica sunt mai vechi de 30 de ani, categorie care include şi centrala Paroşeni. Cele două termocentrale asigură apa caldă şi căldura pentru aproape toată Valea Jiului. ADMINISTRARE SPECIALĂ
CNH, în aşteptarea ştergerii datoriilor
CNH a fost trecută în administrare specială, printr-un ordin aprobat recent de ministrul economiei. Compania are în prezent datorii totale la bugetul general consolidat de 2,9 miliarde de lei, din care, pentru 844 de milioane de lei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declanşat procedura de executare silită. În vară, guvernul a suspendat manevra ANAF, pentru o perioadă de şase luni, care expiră în ianuarie, astfel că, pentru a nu fi executată silit, era nevoie de un administrator special. „Această măsură reprezintă primul pas spre evoluţia viitoarei companii a huilei. Al doilea pas este ştergerea datoriilor, pentru care pregătim, în prezent, un program pe care îl vom prezenta, spre aprobare, Comisiei Europene“, ne-a declarat Sorin Găman, director al Direcţiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei.