Terasele cu aburi, oaze în mijlocul caniculei

Bucureştenii toropiţi de căldură dau buzna la terasele dotate cu instalaţii de climatizare prin aburi, care scad temperatura ambiantă cu peste zece grade

La orele după-amiezii, când astfaltul din Bucureşti se lichefiază, iar vântul fierbinte transformă oraşul într-un deşert, clienţii terasei The Harbour, din Piaţa Romană, nici nu se sinchisesc din cauza căldurii, huzurind sub o perdea de vapori fini de apă rece. Restaurantul şi-a instalat încă de anul trecut un sistem de climatizare prin umidificare, ce scade temperatura din interiorul terasei cu mai bine de zece grade. La fiecare 30 de secunde, jeturile de aburi cufundă terasa într-o ceaţă uşor umedă şi binefă- cătoare. Clienţii sunt atraşi ca muştele de răcoarea promisă, motiv pentru care cheltuielile cu instalaţia sunt foarte rentabile, mărturiseşte responsabilul restaurantului.

Şi la restaurantul Christie’s, în apropiere de strada Batiştei, aburii reci dau frisoane clienţilor încinşi care se refugiază sub răcoarea umedă. Alina Moisescu, patroana restaurantului, povesteşte că a dus muncă de lămurire cu mulţi clienţi care se fereau de abur, crezând că e vorba de fum de la grătar sau soluţie pentru gândaci şi muşte. Instalaţia a costat circa 4.000 de euro, iar factura la curent e ceva mai mare. „Dar merită!“, spune patroana.

Nava cu aburi

Pe strada Smârdan din centrul istoric, terasele se înşiră una după alta sub soarele nemilos. Una dintre ele fumegă mai ceva ca un vapor cu aburi, iar mesenii se disting mai greu printr-o bizară ceaţă alburie. La Switch Day&Night, patronii au pus în funcţiune instalaţia de o săptămână. Clienţii stau ascunşi ore în şir la adăpostul delicatei perdele de jeturi, care întinde o mână de stropi răcoroşi şi spre terasa vecină.

Moda climatizării cu aburi a prins şi la case mai mici. La terasa de cartier Casa Diham, de pe bulevardul Nicolae Grigorescu, jeturile au răcorit bine atmosfera încinsă de meciul de miercuri seară, când mulţi clienţi turci au urmărit cu nervii întinşi la maximum partida Turcia - Germania.

OAZE

Unde vă mai puteţi răcori

> Terasa Doamnei - strada Doamnei, nr. 9, lângă BNR

> Taverna Sârbului - strada Tipografilor, nr. 31, în spatele Casei Presei

> Restaurantul Piatra Albă - Drumul Taberei, nr. 68

> Restaurantul The Garden - Hotelul Marriott

> Restaurantul Burebista - strada Batiştei, nr.14

> Restaurantul La Cena - strada Maria Rosetti, nr. 1

> Restaurantul Villa Rodizio - Str. I.L. Caragiale, nr. 32 (zona Grădina Icoanei)

> Restaurant „La Fitze“ - Şos. Nordului, 7-9

> Trattoria La Nave - strada Constantin Istrati, nr. 2

SISTEM

Perdea de apă sub presiune

Sistemul funcţionează pe baza unei pompe de presiune, care foloseşte apă filtrată şi o pulverizează în atmosferă printr-o reţea de duze speciale. Apa e pulverizată foarte fin, în particule de ordinul micronilor, apoi preia căldura din aer şi se evaporă rapid. La un sistem instalat pe o terasă de mărime medie, consumul de apă este de 2-3 litri pe oră. Cu cât e mai cald afară, cu atât sistemul e mai eficient, spune unul dintre importatorii acestor echipamente.

Sistemele sunt de două tipuri: perdea (jeturi de aburi care înconjoară terasa) şi duze instalate pe ventilatoare. Cheltuielile diferă, în funcţie de mărimea terasei şi de modul de dispunere a instalaţiei. Pe lângă funcţia de răcire, sistemul umidifică aerul, înlătură mirosurile neplăcute şi particulele de praf din atmosferă.