Cei care vor să slăbească vor putea beneficia de un program în care să înveţe cum să-şi controleze pofta de mâncare.
Persoanele supraponderale şi obeze pot participa la un program în care să înveţe cum să-şi controleze pofta de mâncare. Programul are două etape. Prima constă în 20 de şedinţe de psihoterapie în grup, câte una pe săptă- mână. În cea de-a doua etapă, participanţ ii la program vor fi monitorizaţi periodic. O şedinţă durează o oră şi jumătate şi costă 60 de lei. Programul de terapie va avea loc la Village Medical Clinic din Capitală, iar un grup va fi format din 6-12 persoane.
„Supraponderalii şi obezii au o falsă senzaţie de foame“
Înainte de a începe programul de terapie, participanţii vor trebui să-şi facă un set de analize de sânge şi EKG. „Obezitatea este, de regulă, însoţită de boli osteoarticulare, de diabet sau de insuficienţă cardiacă şi este important să avem în vedere şi acest aspect“, explică Ioana Mateescu, general manager la Village Medical Clinic.
Terapia va consta în găsirea unor motivaţii pentru cei cu probleme de greutate care trebuie să slăbească. „Supraponderalii şi obezii trăiesc cu nesiguranţa că nu sunt în stare să slă- bească. Acest lucru le produce emoţii negative şi, prin urmare, o falsă senzaţ ie de foame. Mâncatul devine astfel un mecanism de a-şi scădea anxietatea. Ei intră într-un cerc vicios şi vor continua să mănânce ca să nu mai simtă disconfortul emoţional. Noi îi ajutăm să descopere legăturile dintre toate acestea şi să-şi modifice comportamentul alimentar“, afirmă Ioana Mateescu.
Traumele pot cauza pofta de mâncare exagerată
Un alt lucru pe care îl vor mai învăţa cei care participă la program este controlarea poftei de mâncare. „Pofta de mâncare durează aproximativ 20 de minute şi are trei trepte. Ca să-i rezistaţ i, trebuie să mâncaţi puţin şi să aşteptaţi terminarea celor 20 de minute, la capătul cărora obţineţi senzaţia de saţietate“, mai spune Ioana Mateescu. Aceştia vor mai învăţa să gândească întocmai ca o persoană slabă. „Cei cu probleme cu greutatea nu se pot abţine să mănânce şi au impresia că li se va întâmpla ceva rău dacă nu consumă alimente. Pe urmă, dacă au mâncat o prăjitură, au senzaţia că li s-a prăbuşit tot regimul. Gândesc în termeni de «totul sau nimic». Persoanele slabe, în schimb, nu au presiunea de a mânca şi-şi oferă şi alte recompense în afară de alimente“, adaugă specialistul.
Participanţii la program vor avea şi „teme“ pentru acasă. Una dintre ele este să-şi ţină un jurnal în care să noteze ce mănâncă, în ce cantitate, în ce circumstanţe şi ce emoţii au în acele momente. Cei care fac terapie în grup sunt mai avantajaţi deoarece beneficiază de susţinerea colegilor, afirmă specialiştii. „Participanţii vor povesti când au început să se îngraşe şi care a fost cauza. De multe ori, motivele sunt diverse evenimente traumatizante: pierderea serviciului, decesul unei persoane dragi sau un divorţ“, explică Ioana Mateescu.
60 de lei şedinţa Programul va începe la mijlocul lunii februarie. În prima etapă se vor face 20 de şedinţe de terapie săptă- mânale. După acestea, urmează o perioadă de monitorizare. Lunar, participanţilor li se va măsura talia, iar o dată pe săptămână, greutatea. Din şase în şase luni, participanţii vor face analiza glucozei şi profilul lipidic. „Programul durează doi ani, deoarece de atât timp este nevoie ca să-şi modifice cineva comportamentul şi să şi-l menţină“, explică Mateescu.
Primul grup va beneficia de un preţ promoţional de 60 de lei pe şedinţă. Vor putea participa însă şi persoane care nu pot plăti, dacă sunt de acord ca datele lor să fie folosite în studii sau lucrări.
Cei interesaţi de acest program pot obţine informaţii suplimentare la numătrul de telefon 021/232.35.80/81 sau la adresa clinica@villagemedical.ro.