Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a anunțat, ieri, că a fost încheiat procesul de negociere cu firmele care produc tratamentul non-interferon, care salvează viața pacienților cu hepatită C sau ciroză hepatică.
5.000 de pacienți dintr-un foc
Tot el susține că de la 1 octombrie, medicamentele vor ajunge la pacienții care au grad de Fibroză 4. „Vor fi 5.000 de pacienți eligibili, dar îi vom trata pe toți cei care se încadrează în criteriile medicale. Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se va administra oral, acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment - ciroză, gradul de fibroză F4, urmând apoi să continuăm cu F3“, a spus Ciurchea.
Președintele CNAS a subliniat, însă, că, pentru a primi tratamentul, pacienții vor semna un contract prin care să fie obligați să respecte tratamentul.
Cei care nu îndeplinesc criteriile medicale nu vor intra în program, iar, din păcate, tratamentul nu poate fi cumpărat individual. Programul de tratament susținut de Casă se va derula timp de un an de zile, urmând să se continue negocierile.
„CNAS va plăti doar tratamentul pacienților la care se va obține rezultat medical, nu va plăti tratamentul pentru cei la care nu se vor obține rezultate”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Săptămâna viitoare, comisia de experți pentru afecțiuni hepatice de la CNAS va stabili procedura de aprobare a dosarelor și documentația necesară, după care va transmite informațiile caselor județene de sănătate.
12 săptămâni durează terapia. Pacienții iau zilnic câte două pastile, la ore fixe!