Cristaloterapeuţii pretind că îi pot vindeca pe oameni cu ajutorul unor pietre frumos colorate. Medicii taxează însă această practică drept una "şamanică" şi le recomandă oamenilor să apeleze la medicina clasică, bazată pe dovezi ştiinţifice.
Pe scurt, mesajul cristalo-tămăduitorilor este următorul: dacă te doare capul, trebuie să-ţi legi un ametist în jurul capului, dacă ai insomnii, e bine să îţi bagi sub pernă un cuarţ roşu. Iar dacă ai coşmaruri, trebuie să îţi pui un cristal fumuriu la piciorul patului. Pentru nervozitate, se recomandă jadul verde.
O consulaţie la cristaloterapeut: 150 de lei
Puterile de vindecare ale cristalelor nu s-ar opri însă numai la aceste afecţiuni minore. De pildă, de pe pagina de Internet a Cabinetul de Terapii complementare "Anasan" din Bucureşti, aflăm că la cabinetul doamnei cristaloterapeut Ana Maria Iliescu se pun diagnosticuri şi se dau tratamente pentru "boli cardiovasculare, gastrită, obezitate, infertilitate, diabet, psoriazis, depresie, reumatism sau imunitate scăzută". Iar lista continuă. O primă consultaţie, în care omului i se va pune un diagnostic şi se va aplica un prim tratament "cu cristale, piramidă şi meloterapie" costă, potrivit unei angajate a cabinetului, 150 de lei. "Totul la acest tratament ţine de receptivitatea pesoanei", arată ea. Gastrita şi insuficienţa cardiacă, tratate cu cristale
Totuşi, la programare, eventualilor pacienţi li se recomandă să vină la cabinet, chiar dacă suferă de boli grave precum gastrita sau insuficienţa cardiacă, şi să aducă şi documente medicale cu ei.
Cristaloterapeuţii spun că fiecare cristal ar rezona la o anumită frecvenţă, ceea ce i-ar asigura puterile tămăduitoare. Energiile din corp s-ar reechilibra, ceea ce ar duce la stimularea vindecării naturale a organismului. În timpul terapiei, cristalele sunt aşezate pe corp în diferite puncte, într-o încercare de a înconjura persoana cu energie pozitivă. O altă metodă este atingerea zonelor bolnave cu o baghetă de cristal. Apoi, este recomandată purtarea unui cristal pentru îmbunătăţirea stării. Există o mulţime de magazine on-line de cristale de unde se pot cumpăra pietrele, la preţuri deloc mici: un set de şapte cristale pentru terapie acasă ajunge la 160 de lei.
"Este şamanism pur şi nu am nicio încredere"
Pentru comunitatea medicilor şi a oamenilor de ştiinţă, cristaloterapia este pur şi simplu pseudoştiinţă deoarece nu există nicio dovadă că terapia cu cristale are vreun efect de vindecare.
"Eu nu am încredere în aceste metode. Eu, personal, nu aş apela, indiferent de situaţie, la aceste maniere şamanice de tratament. Este şamanism pur şi nu am nicio încredere. Medicina este medicină bazată pe dovezi. Le-aş spune oamenilor că totdeauna este bine ca o afecţiune să fie diagnosticată rapid şi tratată rapid. Orice zi întârziere s-ar putea să agraveze boala", spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Cristaloterapia, recunoscută prin lege în România
Pe de altă parte însă, statutul cristaloterapiei în România este surprinzător: ea este recunoscută prin lege, alături de alte practici precum astrologia medicală şi terapia cu biocâmp.
Astfel, Legea privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de medicină complementară / alternativă din anul 2007, menţionează că orice absolvent al unei institutţii de învăţământ superior poate practica cristaloterapia, dacă a primit o autorizaţie de liberă practică de la Ministerul Sănătăţii Publice.
"A deconta şi astfel de lucruri e un abuz"
Ba mai mult: teoretic, tratamentul cu cristaloterapie ar putea fi decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Până acum însă, aşa ceva nu s-a întâmplat, arată Astărăstoae. Singurele tratamente menţionate de legea din 2007 care au fost decontate de CNAS au fost cele de acupunctură. "De fiecare dată, la negocieri s-a reuşit să nu intre aceste lucruri", arată preşedintele CMR.
"Într-o perioadă în care oricum fondurile din sistemul unic de sănătate nu sunt suficiente, a mai deconta şi astfel de lucruri care nu au fost dovedite ştiinţific, nu este nimic altceva decât un abuz şi un atac la interesul pacientului", consideră el.