Terapia cu celule stem naşte din nou suspiciuni

Clinici din întrega lume ar putea exploata speranţa şi ignoranţa oamenilor oferind terapii cu celule stem despre care nu s-a dovedit că sunt eficiente, a arătat un grup de experţi în celule stem într-un raport dat ieri publicităţii, anunţă Reuters.

Societatea Internaţională pentru Cercetarea Celulelor Stem a lansat un ghid pentru cercetători şi unul pentru pacienţi, în care unele clinici erau criticate.

“Societatea Internaţională pentru Cercetarea Celulelor Stem este foarte îngrijorată că terapiile cu celule stem sunt vândute în lume înainte să se fi dovedit că ele sunt sigure şi eficiente”, spune raportul.

Însă grupul a refuzat să numească un site sau o clinică anume.

“Tabloul prezentat consumatorului în privinţa medicinii bazate pe celule stem este optimist şi nu se bazează pe dovezi publicate”, a arătat Timothy Caulfield de la University of Alberta.

“Media preţurilor pentru o astfel de terapie, în cazul celor patru site-uri care menţionează preţurile, este de 21.500 de dolari, exceptând costurile transportului şi cazarea pentru pacienţi. De asemenea, pot fi date exemple de efecte secundare serioase în urma tratamentului”, a mai spus el.

Celulele stem se împart în adulte şi embrionare. Speranţele cercetătorilor se leagă în special de acestea din urmă deoarece ele au o capacitate foarte mare de diferenţiere şi pot da naştere oricărui alt tip de celulă/ţesut. Ele pot fi obţinute din ţesut embrionar şi ar putea fi utilizate pentru regenerarea ţesuturilor bolnave.

Cercetarea din domeniu a primit foarte multă atenţie, mai ales deoarece ea promite că va aduce noi moduri de tratament pentru boli precum Parkinson.

De asemenea, domeniul a fost înconjurat şi de suspiciuni, mai ales în cazul cercetătorului sud-corean Hwang Woo-suk, care a admis în 2006 că a fabricat date pentru a susţine că el a creat primul embrion uman folosindu-se de tehnologia clonării şi că după aceea a obţinut celule stem din el.

“Terapiile cu celule stem sunt aproape toate noi şi experimentale. În aceste etape de început, s-ar putea ca ele să nu funcţioneze şi se poate să existe efecte negative. Asiguraţi-vă că înţelegeţi ce căutaţi înainte de a lua în calcul o terapie cu celule stem”, sunt sfătuiţi pacienţii.

Pe cercetători, ghidul îi sfătuieşte să fie vigilenţi şi independenţi în analiza terapiilor respective.

Grupul mai cere guvernelor şi parlamentelor din întreaga lume să legifereze recomandările.

“Legiutorii au o responsabilitate de a preveni exploatarea pacienţilor şi, unde e necesar, să închidă clinicile frauduloase şi să ia măsuri împotriva doctorilor implicaţi”, a declarat unul dintre autorii raportului.