„Ţepeş Vladu“ intră în război cu temutul MM2

Înfruntarea pentru şefia Consiliului Judeţean Hunedoara va fi una plină de suspans.

Favoriţi în sondaje sunt candidaţii Mircea Moloţ (PNL) şi Cristian Marius Vladu (PDL). Confruntarea este „stelară”: cei doi liberali de frunte ai judeţului, primarul Devei, Mircia Muntean, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, au primit, în foloclorul local, nume inspirate din „Războiul Stelelor”. Astfel, Moloţ este poreclit MM2, iar Muntean MM1. De partea cealaltă, Vladu se consideră un fel de „Ţepeş Vladu”.

Cel care „a făcut”

Mircea Moloţ pleacă în cursa electorală cu un uşor avans: este preşedintele „la zi” al Consiliului Judeţean. În urmă cu patru ani, el anunţa un plan măreţ: realizarea unei concentraţii urbane prin alipirea oraşelor Deva, Hunedoara şi Simeria. Mai târziu a venit vorba şi despre Călan. Ar fi apărut astfel un oraş cu peste 160.000 de locuitori. Intenţia sa a suferit însă modificări pe parcurs.

Speranţa lui, aceea ca în 2008 locuitorii celor patru oraşe să voteze un singur primar, s-a năruit. Principalele obstacole: vidul legislativ şi infrastructura precară. Conurbaţia (după modelul francez) este acum un proiect care vizează crearea unei asocieri permanente între oraşe în numele căreia să fie solicitate fonduri europene pentru dezvoltare. Alt proiect de amploare al lui Moloţ a fost anunţat în vara anului 2005,: realizarea unui aeroport între Deva şi Simeria, la Săuleşti, plus modernizarea drumului dintre Deva şi Hunedoara, principalele oraşe ale judeţului. Investiţia necesară preconizată: 150 de milioane de lei. Ca să facă rost de bani, Moloţ a decis să se asocieze cu o firmă reprezentată de Sever Mureşan. Aceasta nu a depus însă scrisorile de garanţie cerute şi, după un an, tot parteneriatul a căzut. Aşa că Moloţ a împrumutat 60 de milioane de lei de la populaţie. Aproape toţi banii au fost investiţi în drumuri, o treime intrând în drumul Hunedoara – Deva. A asfaltat mai multe drumuri săteşti, inclusiv pe cel către Săcărâmb, unde are o casă de vacanţă. Astfel, în urma mandatului său la şefia CJ rămân mai multe drumuri modernizate, dar şi o datorie în visteria judeţului de 20 de milioane de euro. În paralel, Mircea Moloţ s-a ocupat şi de afacerile sale, autodeclarându-se „fermier”. A reuşit să cumpere câteva zeci de hectare de teren în mai multe sate de munte de lângă Deva şi să-şi tripleze turma de oi. Moloţ nu şi-a mai actualizat declaraţia de avere din 2006.

„Bate vânt de Ţepeş Vladu”

Din 2005 şi până toamna trecută, Marius Cristian Vladu a fost prefect al judeţului. Pe parcursul mandatului său a avut numeroase conflicte atât cu Mircea Moloţ cât şi cu celălalt liberal de frunte, Mircia Muntean, primarul Devei. Cele mai multe au fost generate de hotătâri de consiliu pe care Vladu le-a considerat ilegale. Vladu s-a războit şi cu primarul liberal al Haţegului, Nicolae Timiş, cu care a pierdut un proces de calomnie. A fost obligat de instanţă să plătească daune de 2.500 de lei pentru că l-a făcut „nebun” pe Timiş. Drumuri la DNA a mai avut de făcut şi fiindcă un consilierul judeţean, Costel Avram (PRM), l-a acuzat de abuz în serviciu. Motivul: Vladu s-ar fi folosit de calitatea sa de prefect pentru a scoate o copie după cartea de muncă a lui Avram. Ca să ajungă să candideze la şefia Consiliului Judeţean, Cristian Marius Vladu a trebuit să se lupte din greu cu fostul ministru al muncii Gheorghe Barbu, cel care a mai ocupat această funcţie în perioada 1996-2000. Susţinătorul său, Adriean Videanu (cei doi sunt originari din acelaşi oraş – Roşoirii de Vede), a fost sufieicnt de influent încât să-l impună drept candidat la şefia CJ Hunedoara. Reintrat în vâltoarea politică, după ce liberalii îl retrogradaseră pe un post de subprefect, Vladu îşi reia expresia devenită tic verbal „Dau cu ei dă toţi pereţii!” şi o reformulează: „Bate vânt de Ţepeş Vladu”.

CRISTIAN MARIUS VLADU Vârsta: 46 de ani Familie: căsătorit, patru copii Profesie şi studii: inginer feroviar, Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea de Transporturi - Tehnologia Transportului Feroviar, promoţia 1986 Apartenenţa politică: PDSR 1994-1996, PD - din 1996 Avere: o casă în Timişoara, una în Simeria, un autoturism Opel Zafira (din 2001) şi venituri de 80.000 de lei realizate anul trecut, împreună cu soţia

Puncte tari: imaginea unui om curat, bun organizator Puncte slabe: temperament coleric. În cei trei ani de când a revenit în Hunedoara nu a reuşit să devină prea cunoscut MIRCEA IOAN MOLOŢ Vârsta: 58 de ani Familie: căsătorit, doi copii Profesie şi studii: profesor de matematică Apartenenţă politică: membru al Partidului Republican şi al PDAR, până în 1996, membru PNL Avere: două case de locuit, în Deva şi Săcărâmb, un teren de 500 metri pătraţi în Deva şi 85 de hectare de teren extravilan, un autoturism Peugeot 206 şi o Dacia Super Nova, 500 de oi, 86.000 de lei câştigaţi (împreună cu soţia) în 2006, alţi 80.000 de lei proveniţi din vânzarea de ovine şi 130.000 de lei moşteniţi de soţie sub formă de dividende Puncte tari: perseverenţa cu care-şi susţine ideile Puncte slabe: imaginea de „moşier“, temperament coleric

Citiţi şi: Primarul Munteanu – gospodar-penal cu „giratorii pătrate”