TEORIE ULUITOARE: cea de-a șasea mare extincție s-a produs deja pe Terra

Potrivit unor descoperiri recente, cea de-a șasea mare perioadă de extincție ar fi avut loc în timpul Permianului, în urmă cu aproximativ 260 de milioane de ani, și a avut o durată de peste 20 de ani, relatează iflscience.com.

Noua teorie îi va contraria, cu certitudine, pe cei care știau/credeau că au existat doar cinci perioade de extincție în masă. De altfel, oamenii de știință au tot avertizat, în ultimii ani, că ne-am afla, în prezent, în cea de-a șasea perioadă de mare extincție, mai ales din cauza comportamentului uman care ar fi provocat dispariția a 320 de specii.

Această nouă teorie a început să prindă contur după ce oamenii de ştiinţă au descoperit fosile în formaţiuni de rocă din China care ar fi oferit dovada unei noi extincţii în masă. Cu toate acestea, ideea a rămas controversată având în vedere că nu existau date decât de la latitudinile tropicale, lucru care i-a determinat pe cercetătorii de la Universitatea din Hull şi Leeds să facă analize suplimentare, scrie descoperă.ro.

Ei au colectat date de pe cea mai mare insulă din arhipelagul norvegian Svalbard şi au făcut o descoperire inedită. În formaţiunile pe care le analizau din Oceanul Arctic au găsit fosile de brohiopode, nevertebrate marine care au început să apară pe Pământ în perioada Cambrianului, deci cu circa 570 de milioane de ani în urmă, şi apoi lipsa lor pe o perioadă extinsă de timp. "Au dispărut toate", explică Paul Wignall, unul dintre autorii acestei cercetări. "Era ca o zonă moartă şi nu exista nimic acolo", adaugă el.

Din formaţiunile studiate, oamenii de ştiinţă au descoperit că ulterior unele specii au început să îşi revină fiind urmate de o dezvoltare puternică a moluştelor cu circa opt milioane de ani înaintea următorului eveniment în masă, binecunoscuta extincţie de la sfârșitul Permianului - cea mai mare care a avut loc vreodată pe Terra - care a ucis circa 97% dintre speciile cunoscute.

Este astfel pentru prima oară când cercetătorii pot spune că şi de această dată ar fi fost vorba despre o extincţie la nivel global, nu doar una pe teritoriul Chinei. Ei cred, totodată, că aceasta ar fi fost cauzată în special de nivele scăzute de oxigen.