Cel puțin 10 oameni au fost uciși, alte 50 de persoane sunt rănite, printre care și copii după ce o bombă artizanală a explodat la metroul din Sankt Petersburg.
După ce în presă au apărut mai multe teorii în ceea ce privește autorul atacului. Jurnalistul Lucian Mândruță are o părere cât de poate de clară în ceea ce privește acest aspect.
"Când Putin era începător la putere (în 1999) unul dintre evenimentele care au strâns poporul în jurul lui a fost o serie misterioasă de atacuri teroriste. Bombe în blocuri de locuinţe, cu peste 200 victime. Brusc, Puţin a ajuns eroul luptei cu terorismul. Dintr-o dată, a devenit extrem de util, că, deh, era KGB-ist cu experienţă. Omul s-a zbătut, a bombardat Cecenia, a făcut poze pe tanc, mă rog, tot tacâmul.
Câţiva ani mai târziu, unii autori au afirmat că bombele au fost de fapt atacuri organizate de FSB, că să justifice războiul din Cecenia şi concentrarea puterii în mâinile lui Puţin. A fost, fără îndoială, un eveniment care a rămas multă vreme în memoria ruşilor, că final al unei epoci de liberalizare şi deschidere spre democraţie. Acum e din nou un moment în care Puţin are nevoie de popor în jurul lui, mai ales după ce o parte din asta a început să facă mişto de el pe la mitinguri împotriva corupţiei. Să urmărim cu atenţie atentatele de azi din St. Petersburg. Şi să vedem cui folosesc până la urmă", a scris Mândruță pe Faceebook.
Forțele de securitate ruse au dezamorsat luni dispozitivul explozibil găsit la o stație de metrou din centrul orașului Sankt-Petersburg, după deflagrația produsă anterior într-o altă stație. Dispozitivul neexplodat a fost găsit la stația de metrou Ploșciad Vosstania, diferită de cea unde s-a produs deflagrația.
Anterior, o bombă artizanală a explodat la bordul unei garnituri de metrou în apropierea stației Sennaia Ploșciad. După ce inițial s-a vorbit despre două explozii, autoritățile ruse au precizat ulterior că a fost de fapt o singură explozie și că aceasta s-a produs în tunelul dintre două stații.