Cercetătorii au lansat o teorie uimitoare cu privire la timp şi spaţiu.
Fizicienii Julian Barbour, de la College Farm din Marea Britanie, Tim Koslowski de la University of New Brunswick din Canada şi Flavio Mercati, de la Perimeter Institute for Theoretical Physics din Canada, sunt de părere că în momentul în care a avut loc explozia Big Bang, nu s-a format doar un singur Univers, ci două, care care se extind în direcţii opuse în spaţiu, dar şi în timp.
Astfel, cum timpul în vieţile noastre se scurge şi trăim prezentul şi viitorul, celălalt univers este exact invers. Universul-oglindă curge invers, adică spre trecut.
Oamenii de ştiinţă susţin că acel Univers nu va fi identic cu al nostru, pentru că ar fi evoluat diferit, dar va fi supus acelorlaşi legi ale fizicii, prin urmare va avea stele şi planete, probabil şi fiinţe inteligente.
Cercetătorii vorbesc în această teorie de existenţa a două săgeţi ale timpului, una care merge înainte şi alta înapoi, din perspectiva noastră. Cele două săgeţi pornesc din punctul comun, Big Bang, care este centrul dominat de haos, de entropie.
Ce este "săgeata timpului"?
Noţiunea a fost introdusă în anul 1927 de astronomul şi filosoful Sir Arthur Eddington, pentru a numi trecerea timpului, pe care noi o percepem ca fiind liniară, dinstre trecut spre viitor. Una din manifestările săgeţii timpului este dispersia energiei şi tendinţa de a se ajunge la o stare de echilibru termic. De exemplu, cafeaua dintr-o ceaşcă se va răci până va ajunge în echilibru termic cu mediul ambiant, scrie Descoperă.ro.