Teofan, fiu al satului de maicute

Teofan, fiu al satului de maicute

Mitropolitul Olteniei, "copilul de suflet" al Patriarhului Teoctist, si-a creat o buna imagine in cei sapte ani scursi de la numirea sa. Inalt Prea Sfintitul Teofan isi disputa cu IPS Daniel al Moldovei numirea in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane.

IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, porneste cu a doua sansa in cursa pentru ocuparea scaunului de Patriarh al Romaniei. Fara a avea inca o sustinere „pe fata”, cum este cea acordata IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Dumitru Teofan Savu beneficiaza insa de o buna campanie de imagine pusa la punct de la numirea sa ca Mitropolit al Olteniei in 2000.

Nu a construit cantine sociale sau brutarii, nici la capitolul afaceri mass-media nu sta prea bine, insa a fost in mijlocul sinistratilor si al soldatilor romani din teatrele de razboi si a stiut „sa dea” bine in poza alaturi de inalti prelati din alte tari. Despre Teofan Savu se spune ca era preferatul Patriarhului Teoctist. Si CV-ul sau stufos ii sporeste sansele sa devina al saselea Patriarh al Romaniei.

Ca si in cazul Mitropolitului Moldovei, IPS Daniel, speculatiile legate de colaborarea Mitropolitului Olteniei cu fosta Securitate nu au lipsit. „A fost racolat in ‘84 de colonelul Danau, de la Prahova”, sustine Nicolae Boroiu, specialist in Drept Dogmatic al Bisericii Ortodoxe Romane si autor al mai multor articole si lucrari publicate in presa nationala si in cea din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la Craiova la Paris

Teofan Savu a ales calea bisericii in anul 1974, cand s-a inscris la Seminarul Teologic din Craiova. Dupa Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, a plecat la Paris, unde a primit titlul de doctor in teologie la Institutul „Saint Serge”. In Franta a ajuns dupa ce in 1984 a fost tuns in monahism la Schitul Crasna si a primit numele de Teofan.

Dupa Revolutie este numit secretar al Cabinetului Patriarhal, ca in 1991 sa fie uns episcop-vicar patriarhal, post pe care il ocupa noua ani, timp in care a fost responsabil cu relatiile externe bisericesti, devenind membru al mai multor adunari si comitete de peste hotare.

Numire contestata In anul 2000, Teofan a fost ales arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, in dauna Prea Sfintitului dr. Damaschin. In prima faza, acesta contesta votul, ca apoi sa ramana pe scaunul de episcop al Sloboziei.

„Teofan era de atunci considerat copilul de suflet al lui Teoctist. Moartea lui IPS Nestor Vornicescu (n.r. - fostul Mitropolit al Olteniei) a fost cel mai bun prilej ca Teofan sa fie avansat. Era momentul potrivit mai ales ca cel care moral ar fi trebuit sa ajunga Mitropolit al Olteniei, Damaschin, fusese detasat, sa zic asa, la Slobozia. Damaschin infiintase Facultatea de Teologie din Craiova si era apreciat de preoti. Cu toate acestea, a pierdut la mustata”, declara Nicolae Boroiu, jurist de profesie, considerat unul dintre cei mai buni cunoscatori din tara ai Istoriei Bisericii Ortodoxe.

Desi inscaunat Mitropolit al Olteniei, IPS Teofan mentine relatiile bune cu fratii de peste hotare. Prin incredintarea Sfintei Patriarhii, este numit presedinte al Comisiei BOR pentru relatiile cu Biserica Catolica si locum-tenens (loctiitor - n.r.) de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada.

CARTE DE VIZITA

IPS Teofan

Nume: Dumitru Savu

Data nasterii: 19 octombrie 1959

Locul nasterii: comuna Corbi, judetul Arges

Studii: Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1980-1984), Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris (1986-1990)

CORBI-ARGES

Staretul Teofil, tatal spiritual al lui Teofan

Staretul Manastirii Slanic, parintele Teofil, este una dintre cele mai cunoscute fete bisericesti din judetul Arges. Batranul staret isi aminteste cu drag de anii copilariei lui Dumitru Savu, Mintel, cum ii zicea. „Il cunosc pe Mitropolit de cand avea 3 ani, iar mama lui il lasa la mine cand pleca la munca. „Il las pe Mintel cu dumneavoastra, sa va tina de urat”, spunea femeia”, povesteste staretul Teofil.

„Cu copilul acesta trebuie sa se intample ceva, trebuie sa aiba Dumnezeu o lucrare pentru el, ma gandeam eu. Asa a fost”, mai spune Teofil. Preotul Teofil a fost calugar la Manastirea Slanic, dar in 1959, anul nasterii lui Dumitru Savu, a fost mutat de comunisti la biserica din Corbi.

„O matusa de-a Mitropolitului Teofan mi-a dat o casa neterminata in care sa stau. Eram cu domiciliu fortat si nu puteam iesi din comuna, si de aceea mama lui Teofan il lasa cu mine”, afirma preotul de 82 de ani.

In Corbi circula inca o povestioara, spusa pe la colt de strada, conform careia staretul Teofil ar fi tatal IPS Teofan. „E imposibil asa ceva. Nu cred”, spune primarul, dupa ce staretul Manastirii Crasna declarase ca se considera tatal spiritual, „cel care l-a indrumat spre biserica pe Mitropolit”.

MANASTIREA FARA CALUGARI

Staretul care locuieste intr-un apartament de bloc

Patru dintre lacasele de cult din Dolj au fost ridicate la rangul de manastire, desi nici unul nu are chilii pentru calugari sau camere pentru oaspeti. Una dintre ele este Catedrala Ortodoxa din Craiova.

Cei sapte ani scursi de la inscaunarea sa ca Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei au fost presarati cu o serie de scandaluri mai mult sau mai putin mediatizate.

Cel mai recent dateaza de anul trecut, cand Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie a descoperit ca Arhiepiscopia Craiova detine printr-o societate 13a dintr-o firma care tranzactioneaza electricitate. Reactia reprezentantilor SC Praxis SRL, cu sediul in Craiova, pe strada Mitropolit Firmilian, acolo unde are domiciliul si IPS Teofan, nu s-a lasat asteptata: „Este o sursa financiara pentru pelerinajele religioase”.

Transformarea a patru lacase de cult in manastiri a incins spiritele in sanul Mitropoliei Olteniei. „Mitropolia primeste bani mai multi pentru o manastire, asa ca totul este explicabil. Conform legilor BOR, o manastire trebuie sa cuprinda printre altele o biblioteca, un muzeu sau casa de oaspeti. Aici nu e asa”, spune Nicolae Boroiu.

La una dintre cele patru manastiri, Bucovatul Vechi, situata in curtea Seminarului Teologic, exista un singur calugar. Staretul Vasile Prescura locuieste intr-un apartament din Craiova.

Manastirea Duminica Tuturor Sfintilor nu are chilii si nici casa de oaspeti, cele patru maicute, printre care si una dintre surorile IPS Teofan, dormind intr-o cladire din curtea mitropoliei. Si Catedrala Ortodoxa din Craiova a fost ridicata la rang de manastire in ciuda faptului ca aici nu traieste niciun calugar.

Uite padurea, nu e padurea

Nici improprietarirea Mitropoliei Olteniei cu paduri nu a fost privita cu ochi buni. „A castigat padurile bisericilor din judet si apoi i-a pus pe preoti sa semneze ca le cedeaza catre Mitropolie. Multi au strambat din nas, dar nu au avut incotro. Detine in Dolj si Gorj aproape 10.000 de hectare. Cheresteaua este produsa la Ocolul Silvic Tg.-Jiu. Teofan face afaceri cu lemn cu fratele episcopului Iustin din Valea Timocului”, dezvaluie Boroiu.

LA BRAT CU PRIMARUL CRAIOVEI

Mircea Dinescu, in vizita la Mitropolitul Olteniei

In plin razboi cu Biserica Ortodoxa Romana, pentru afirmatiile despre colaborarea fostului Mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, cu Secu-ritatea, poetul Mircea Dinescu (membru CNSAS) s-a intalnit in secret la sfarstiul saptamanii trecute cu Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan.

„Latifundiarul” de la Cetate a fost vazut vineri seara parcurgand drumul dintre Primaria Craiova si Mitropolie, la brat cu primarul Antonie Solomon (PD). Intalnirea celor doi cu Inalta Fata Bisericeasca a durat mai bine de o ora.

„Am vorbit cu Mitropolitul despre cele sfinte. Nu imi amintesc sa fi discutat despre dosare sau alte chestii de genul acesta”, a precizat telefonic Mircea Dinescu. Si primarul Antonie Solomon a confirmat intalnirea cu arhiepiscopul Craiovei: „A fost o vizita de curtoazie in care l-am prezentat pe Dinescu Prea Sfintitului. Am mai discutat decat faptul ca alegerea Patriarhului nu ar trebui sa se faca de ziare sau de partide”.

DE LA RAST PANA-N IRAK

Un Mitropolit atent la imaginea sa

In 2005, arhiepiscopul Craiovei a reprezentat BOR la intronizarea Patriarhului Ierusalimului, Prea Fericitul Theofilos al III-lea IPS Teofan a avut mereu grija de imaginea sa. Pornit in adevarate campanii de imagine, Mitropolitul Olteniei i-a vizitat pe militarii romani din Irak si Afganistan, a organizat o slujba speciala pentru eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak, a participat la sfintirea Catedralei Mitropolitane din Nürnberg, alaturi de Teoctist, si s-a implicat in ridicarea unor case pentru sinistratii din Rast.

In 2002, IPS Teofan si-a petrecut Ziua Nationala a Romaniei „in mijlocul fiilor sai duhovnicesti, militari romani ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova, din Kandahar”. Mitropolitul a sfintit atunci bisericuta construita in tabara militarilor romani.

Doi ani mai tarziu, in iulie 2004, IPS Teofan i-a vizitat pe soldatii aceluiasi batalion, aflati de data aceasta in misiune in Irak. Si cu acest prilej a sfintit o biserica. Rapirea jurnalistilor romani in Irak, din martie 2005, a facut obiectul unei slujbe speciale sustinute de IPS Teofan in biserica din lemn aflata in curtea mitro-poliei.

„Ministrul de externe” Teofan a indeplinit adesea rolul unui adevarat ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Romane, participand la evenimente importante in lumea ortodoxa. In noiembrie 2005 a fost desemnat de Teoctist sa reprezinte BOR la intronizarea Patriarhului Ierusalimului, Prea Fericitul Theofilos al III-lea. T

ot Teofan a fost trimis, in noiembrie 2006, si la intronizarea arhiepiscopului Noii Justiniana si al Intregului Cipru, Prea Fericitul Chrisostom al II-lea. Patriarhul Teoctist i-a ales pe Mitropolitul Olteniei si pe cel al Clujului pentru a participa alaturi de el la sfintirea Catedralei Mitropolitane din Nürnberg, in mai 2006.

O luna mai tarziu, IPS Teofan a fost prezent la Atena, cu prilejul sarbatoririi Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, ca reprezentat al Patriarhului Teoctist si al BOR. (Gabriela Zanfir)

FAMILIE

Un frate al Prea Sfintitului Teofan este constructor in Italia

Dumitru Savu s-a nascut in anul 1959, in localitatea aregeseana Corbi. Comuna situata la 30 de kilometri de Curtea de Arges este renumita pentru numarul mare al tinerilor care au imbracat haine calugaresti. „Ne mandrim cu faptul ca suntem localitatea din tara care da manastirilor cel mai mare numar de calugarite.

Asta inseamna ca oamenii de aici chiar au chemare catre Dumnezeu”, gaseste motiv de lauda primarul Mihai Ungurenus. IPS Teofan a urmat scoala generala in comuna.

„Atunci a deprins tainele bisericii. Cel care i-a spus primul ca menirea sa este aceea de a fi preot a fost invatatorul Petre Georgescu”, declara profesorul Ion Ilinescu, din Corbi. „L-a vazut interesat de cele bisericesti si i-a spus - baiete, trebuie sa te faci preot, ca meriti”, adauga Ion Ilinescu.

Profesorul face o scurta descriere a familiei Savu: „Mama sa era foarte credincioasa si il lua mereu la biserica cu ea. Tatal era cioban si ajungea acasa mai rar, si de aceea educatia copiilor a ramas in grija mamei”.

Mitropolitul Olteniei a avut sase frati. In Corbi, doar mama sa mai locuieste in casa parinteasca. Unul dintre frati este plecat la munca in strainatate, iar dintre cele patru surori una e profesoara de religie la Bucuresti si celelalte sunt calugarite. „Un frate al Mitropolitului a plecat cu multi ani in urma in Italia, unde munceste in constructii. Are aici o casa, iar copiii, pe timpul vacantei, ii ia la el”, spune primarul Mihai Ungurenus. (Laura Ilie, Florin Baltaretu)