Traian Băsescu l-a propus pe liberalul Teodor Meleşcanu (71 de ani) drept noul director al SIE, se arată într-un comunicat al preşedinţiei. Nominalizarea va fi supusă plenului reunit al Parlamentului în şedinţa de marţi.
În această dimineaţă, potrivit unor surse politice citate de EVZ, Teodor Meleşcanu urma a fi numit la șefia SIE. "În temeiul art. 65, lit. h) din Constituţia României, preşedintele Traian Băsescu a propus Parlamentului numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor Viorel Meleşcanu", a confirmat ulterior Preşedinţia, într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Postul vacantat, validarea succesorului lui Ungureanu în plenul reunit Pe linie procedurală, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, în această după-amiază, cu 233 de voturi ''pentru'', niciun vot împotrivă şi fără nicio abţinere, proiectul de hotărâre prin care se declară vacantă funcţia de director al SIE ca urmare a demisiei lui Mihai-Răzvan Ungureanu pe 8 februarie.
Parlamentul urmează să se reunească în şedinţă de plen comun şi marţi, începând cu ora 13,30, pentru a dezbate şi valida propunerea venită din partea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la numirea unui nou director al SIE. Comisiile parlamentare pentru controlul SIE se vor întâlni în această după-amiază pentru a discuta despre postul rămas vacant la acest Serviciu, după ce Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit premier. Potrivit unor surse din interiorul PNL, Teodor Meleşcanu va fi numit la șefia SIE. Pentru ca noul director al Serviciului să treacă de Parlament este nevoie de majoritate calificată, respectiv două treimi din numărul celor prezenți. Întrebat dacă va fi luată în calcul varianta revenirii în legislativ în cazul în care Meleșcanu va fi propus la SIE, liderul PNL, Crin Antonescu a spus că acesta nu este un motiv Vacantarea postului de director al SIE va fi constatată astăzi de birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. "Nu e un motiv să revenim în Parlament" Pentru ca noul director al Serviciului să treacă de Parlament este nevoie de majoritate calificată, respectiv două treimi din numărul celor prezenți. Întrebat dacă va fi luată în calcul varianta revenirii în legislativ în cazul în care Meleșcanu va fi propus la SIE, liderul PNL, Crin Antonescu a spus că acesta nu este un motiv. Teodor Meleşcanu are o experiență de aproape 30 de ani în MAE, unde în perioada 1992-1996, în guvernul Nicolae Văcăroiu, a fost ministru din partea PDSR. După alegerile din 1996, Meleşcanu şi-a fondat propriul partid - Alianţa pentru România (ApR) cu care a candidat la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. În 2002 ApR a fuzionat cu PNL, Teodor Meleşcanu fiind ales vicepreşedinte al PNL, funcţie deţinută până în 2010. Între timp, Meleşcanu a mai fost al Apărării în guvernul liberal al lui Călin Popescu-Tăriceanu şi tot aici ministru-interimar al Justiţiei. Teodor Meleşcanu se află de ceva vreme într-un conflict mocnit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după ce senatorul a declarat într-un interviu că se poate guverna şi cu Traian Băsescu-preşedinte. CITIȚI ȘI:
- Antonescu, despre numirea lui Meleșcanu la SIE: "Trădare politică! Îl vom da afară din PNL"
- Victor Ponta: Nu vom convoca comisia SIE