Liberalul Teodor Meleşcanu acuză încălcarea protocolului USL la Prahova. El spune că nu renunţă la candidatură în ciuda faptului că preşedintele PNL a cedat în faţa PSD.
Teodor Meleşcanu, senator PNL, acuză într-un interviu jocurile de culise care l-au împiedicat să candideze şi vorbeşte despre relaţia sa cu Crin Antonescu.
EVZ: De ce nu aţi fost desemnat candidat al USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova? Teodor Meleşcanu: Deocamdată. Eu am considerat că, în momentul în care s-a făcut USL, obiectivul pe care ni l-am propus a fost să câştigăm alegerile. Pentru ca acest lucru să fie realizat este nevoie să venim cu candidaţii, care se bucură de cea mai mare încredere. Nu între noi, ci la nivelul cetăţeanului. Din acest motiv, am fost unul dintre cei care, poate şi cu un anumit aer mai idealist, am considerat că toate persoanele cunoscute- să nu spun lideri ca să nu supăr pe alţii- care se bucură de o percepţie pozitivă la nivelul electoratului ar trebui să se angajeze în alegerile locale. De aceea am acceptat să particip la un sondaj de opinie, în care am obţinut cel mai mare scor. Până la urmă deciziile au fost diferite.
Pentru mine nu este acceptabil faptul că nu s-au respectat două lucruri fundamentale, chiar din protocolul USL: paritatea şi desemnarea candidaţilor pe baza intenţiei de vot.
Să înţeleg că PNL Prahova consideră că lucrurile nu sunt bătute în cuie? Din punctul nostru de vedere, această decizie încalcă protocolul USL şi vom continua să avem această poziţie.
Vă aşteptaţi la o susţinere mai mare din partea domnului Crin Antonescu? Nu. Singurul lucru pe care m-am bazat este susţinerea electoratului din Prahova. Nu am considerat că trebuie să am şi o altă susţinere.
Din păcate, în momentul în care nu respecţi nişte principii şi nişte criterii, lucrurile devin mult mai obscure. Nu ştie nimeni pe ce criterii s-a făcut desemnarea candidaţilor. S-au făcut nişte înţelegeri, nişte negocieri? Pe ce criterii? Criteriile sunt cele scrise în protocol.
Credeţi că domnul Crin Antonescu vrea să vă marginalizeze în PNL? Eu, cel puţin, nu am asemenea elemente. Cred că am şi eu o parte de vină că nu am fost mai virulent, mai ameninţător, sau mai categoric în astfel de chestiuni.
Veţi fi pe viitor? Sunt tranşant în momentul în care nu se respectă anumite principii şi criterii, pe care le-am convenit. În rest, sigur, politica este politică.
Poate domnul Crin Antonescu nu a vrut să-i dea satisfacţie domnului Dinu Patriciu, un om cu care dvs. aveţi relaţii apropiate. Da, dar e un lucru foarte straniu având în vedere că domnul Dinu Patriciu a fost unul dintre cei care l-au susţinut să fie ales preşedinte.
Între timp polemizează în presă pe chestiuni legate de liberalism. În opinia mea, PNL este unul dintre partidele în care există libertate de exprimare. Chiar dacă vii cu idei mai trăznite, cum sunt unele ale lui Dinu Patriciu, care este libertarian, mie mi se pare că este un lucru inutil să porţi o asemenea dispută mai ales prin intermediul presei. Ideile de excludere mie mi se par caraghioase. Nici nu ştiu dacă este membru de partid cu acte-n regulă.
Mai este un alt lucru. Pe Patriciu poţi să-l excluzi din PNL, dar toată lumea îl va identifica pe el ca fiind un liberal. În opinia mea, este o eroare pe care o comitem încercând să facem nişte criterii foarte stricte pentru oamenii care sunt alături de noi sau care sunt împotriva noastră.
Credeţi că această dispută publică face bine PNL-ului? În mod cert afectează imaginea PNL pentru că Patriciu este identificat ca un liberal. Ne facem rău singuri pe o chestiune care, din punctul meu de vedere, nu are vreo relevanţă.
Se vorbea la un moment dat despre o platformă de opoziţie pe care domnul Dinu Patriciu vrea să o coaguleze în interiorul PNL. Se întâmplă acest lucru? Nu sunt în secretele tuturor, nu le cunosc intenţiile, dar vreau să vă spun că este o preocupare firească, pe care o avem foarte mulţi din PNL, anume aceea de păstrare a specificităţii liberale în cadrul USL. Atunci, evident că sunt şi discuţii în legătură cu proiectele politice pe care le promovăm, în legătură cu oferta electorală pe care trebuie să o facem şi în domeniul economic, şi în turism şi în altele. Deci există asemenea preocupări, manifestări să le spunem de tip administrativ, de separare.
Sunteţi de acord ca USL să-l susţină pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei? Consideraţi că ar fi fost mai bine ca USL să aibă un candidat propriu? Ar fi fost foarte bine dacă USL ar fi putut să aibă un candidat cu şanse. La ora actuală, Sorin Oprescu se bucură de un sprijin relativ important şi constant. Mai e ceva până la alegerile locale şi nu cred că acest sprijin se va diminua. El va fi primar fără niciun fel de îndoială.
Sigur că bine ar fi fost ca Oprescu să candideze sub sigla USL. Din păcate, nu cred că acest lucru este posibil pentru un motiv foarte simplu. Sorin Oprescu s-a ales primar al Bucureştiului tocmai pe ideea de independent.
CALCULE
"PSD şi PNL ar fi avut un scor mai bun dacă nu candidau împreună"
Ion Iliescu spunea recent că USL riscă să piardă alegerile din cauza dezorganizării din teritoriu. Dumneavoastră credeţi că acest proiect politic merge bine? Această primă etapă a desemnării candidaţilor în alegerile locale a fost dificilă. Mai urmează o etapă dificilă: desemnarea candidaţilor pentru parlament. Dacă alegerile vor fi comasate, toate partidele vor avea probleme, pentru că mulţi dintre cei care candidau şi la locale şi la generale trebuie să decidă.
Dincolo de aceste lucruri, vroiam să spun că miza pe care am avut-o a fost clară, de a obţine o majoritate care să fie bazată şi pe un program de guvernare. Nu e doar chestiunea cu 50%. Am văzut şi eu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu. Constituţia vorbeşte de partide politice, nu de alianţe.
Noi am considerat, şi eu personal am împărtăşit acest punct de vedere, că românii au nevoie de o alternativă. Există actuala guvernare, care probabil va merge înainte pe ideile de guvernare, sigur va încerca să se detaşeze de anumite erori, dar vor merge pe ideile care au stat la baza politicilor guvernului. Faţă de aceste politici trebuia propusă o alternativă.
Din punct de vedere strict scriptic, eu sunt convins că, dacă am fi candidat separat şi la alegerile locale şi la alegerile parlamentare, am fi avut un număr mai mare de primari şi parlamentari.
Sunt voci care spun că USL a fost lansată un pic cam prea devreme... Putem să facem mai multe evaluări. Dacă-l lansezi prea târziu, nu intră în conştiinţa electoratului. Mai ales în mediul rural caută lumea prin buletin şi îi este greu să te găsească. Asta nu e doar o opinie personală. Se bazează şi pe sondaje şi anchete sociologice pe care le-am făcut. Există şi-n electoratul PSD, şi-n cel al PNL un anumit nucleu care nu va vota pentru această uniune.
Dar liderii USL nu ştiau acest lucru. S-a mers totuşi pe această variantă? Alegerea a fost de a prezenta o alternativă la actuala guvernare, care să nu mai dea oamenilor sentimentul că, după alegeri, vor începe din nou tot felul de târguieli şi negocieri, se vor face tot felul de compromisuri. Pentru mine e un argument care are greutatea lui.
Dacă veţi câştiga alegerile, credeţi că veţi putea coabita cu Traian Băsescu? Eu personal am coabitat cu domnul Băsescu. Au făcut-o şi alţi colegi de-ai mei, care au fost miniştri desigur cu bune, cu rele. Nu sunt unul dintre cei care consideră că este o coabitare imposibilă.
Cred că acest lucru s-a dovedit chiar în perioada guvernului Tăriceanu, când, cu toate relaţiile extrem de proaste, pe problemele importante se ajungea la o înţelegere. Depinde doar de capacitatea pe care o avem cei care suntem în politică de a ne asuma nişte responsabilităţi. PRAGUL ELECTORAL
"Partidul Poporului nu are oameni suficienţi. Va fi pe muchie"
Credeţi că USL va reuşi să treacă pragul de 50% în alegeri? Eu cred că USL se va situa peste pragul de 50%. Nu foarte mult probabil, dar oricum va depăşi acest prag. În unele sondaje PSD şi PNL au mult mai mult decât atât. Trebuie ţinut cont şi de faptul că PDL nu va coborî mult. Estimările că nu va intra în parlament sunt lipsite de fundament. Nu cred însă că se vor duce foarte mult peste un 20- 25%.
UDMR nu va putea face mai mult decât face de obicei la alegeri, mai mult de un 5-7%, iar alte partide nu cred că vor intra în parlament sau sunt şanse foarte puţine.
Există o întrebare în legătură cu România Mare, în ce măsură va intra în parlament.
Dar Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu? Aici este o problemă. Ştiu că este cotat bine, inclusiv în Prahova, cu cote destul de serioase între 7 şi 10%. Singura chestiune este că în momentul în care se va vota nu va candida Dan Diaconescu pe toate posturile.
Nu are oameni suficienţi... Nu are oameni, iar cei care vor reprezenta Partidul Poporului nu cred că vor avea tracţiunea necesară să adune voturi. De aceea, cred că şi ei vor fi undeva la muchie.
După părerea mea, singura şansă reală a Partidului Poporului este Dan Diaconescu însuşi. Mai este o mică imponderabilă. Există posibilitatea ca PDL să coboare pragul electoral la 3% prin hotărâre de guvern. Astfel, s-ar mai pierde ceva din voturi, dar oricum, dacă aduni 20-25 cu 5 UDMR-ul, cu Partidul Poporului şi cu toţi ceilalţi mai rămân 60%. În mod normal, cam aşa ar trebui să fie, cam 60 la 40.
Dar Albă ca Zăpada?Am o anumită rezervă şi vă spun acest lucru ca un om care a trecut prin acest proces cu Alianţa pentru România. Există o aşteptare foarte mare, speranţa unei alte formule, a unei alternative, însă este mai mult la nivel de aşteptare. Electoratul ţintă, electoratul tânăr, care nu prea se duce la vot, este greu de crezut că-şi va putea schimba aceste obiceiuri, mai ales că un partid ca Albă ca Zăpada ar trebui să facă rost de undeva din România de nişte oameni care chiar pot convinge să iasă din case şi să voteze o altă opţiune.
Acest lucru este greu de obţinut pentru că în politică este ca şi la jocul de cărţi. Există un număr limitat de cărţi şi ele se redistribuie. Foarte multe cărţi noi nu intră în joc.
Albă ca Zăpada este un proiect interesant, dar nu-l văd capabil, mai ales că timpul care a rămas până la viitoarele alegeri este relativ scurt, să se aşeze pe piaţa politică şi să adune un număr suficient de oameni care să fie convingători.
CALITĂŢILE ŞI DEFECTELE ŞEFULUI PNL
"Este un bun orator, dar îi lipseşte experienţa în managementul partidului"
Care este cea mai mare calitate a lui Crin Antonescu? Este un orator redutabil, este unul dintre puţinii politicieni care nu-şi citeşte discursu rile şi, cu toate acestea, îşi prezintă ideile într-o formă extrem de coerentă şi cu o capacitate enormă de impact. În primul rând este foarte percutant, în al doilea şi le face singur. Am mai discutat şi noi pe la moţiuni de cenzură, pe acolo pe unde mă pricep şi eu. Vă pot spune că ascultă foarte multe sfaturi, dar viziunea pe care o prezintă este viziunea lui şi asta este foarte important pentru un lider politic.
Dar cel mai mare defect? Nici nu ştiu dacă e un defect. Este o anumită lipsă de experienţă în materie de management administrativ al partidului în general.
E vorba de o incapacitate de a valoriza oamenii? Da. Capacitatea de a strânge oamenii chiar dacă nu eşti de acord cu ei, chiar dacă au idei diferite şi de a crea o echipă care să însumeze calităţile, sigur şi defectele fiecăruia şi să formeze un glob mult mai mare.