Evenimentul Zilei > International > TENSIUNILE dintre China și America au dispărut ca prin FARMEC
TENSIUNILE dintre China și America au dispărut ca prin FARMEC

TENSIUNILE dintre China și America au dispărut ca prin FARMEC

Vizita secretarului de stat american, Rex Tillerson, în China s-a încheiat cu un mesaj călduros al președintelui Xi Jinping și cu acordul celor două state de a coopera în problema Coreei de Nord și de a trece peste divergențe.

China s-a arătat iritată de insistența cu care Washingtonul îi cerea să țină în frâu programul nuclear și programul de rachete ale Phenianului, dar și de decizia Statelor Unite de a amplasa în Coreea de Sud un sistem performant antirachetă, THAAD.

Beijingul s-a arătat suspicios și față de intențiile Washingtonului față de Taiwan, în vreme ce administrația Trump pregătește o livrare masivă de arme către insula despre care China afirmă că se află sub suveranitatea sa.

Însă prin întâlnirea lui Tillerson cu Xi, de la Beijing, în Marea Sală a Poporului, duminică, toate aceste probleme par să fi fost rezolvate ca prin farmec. Președintele Xi a spus despre Tillerson că a făcut mari eforturi pentru ca cele două țări să ajungă la o tranziție lină în noua eră a relațiilor lor.

„Ați spus că relațiile dintre China și Statele Unite nu pot fi decât prietenești. Îmi exprim aprecierea pentru aceasta”, a declarat Xi, citat de Reuters.

Liderul chinez a afirmat că a comunicat cu omologul său, Donald Trump, de mai multe ori, prin convorbiri telefonice și mesaje.

„Amândoi considerăm că întărirea cooperării China – SUA este direcția pe care amândoi o dorim. Amândoi așteptăm o nouă eră de dezvoltare constructivă”, a mai spus Xi.

La rândul său, Tillerson a afirmat că Donald Trump dorește consolidarea bunei înțelegeri cu China, iar posibilitatea unei vizite a acestuia în țara asiatică se află în studiu.

China a fost considerat până acum un partener impredictibil, atacând Beijingul asupra unor probleme diverse, de la insulele din Marea Chinei de Sud-Est la dispute comerciale, iar în decembrie a avut o convorbire telefonică cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen

Înainte ca Tillerson să ajungă la Beijing sâmbătă, Trump a declarat că Phenianul „se comportă foarte urât” și a acuzat China că face prea puțin pentru a rezolva criza provocată de programul de înarmare nord-coreean.

Cu o zi înainte de a ajunge la Beijing, Rex Tillerson s-a aflat la Seul, unde a lansat un avertisment serios la adresa Coreei de Nord, afirmând că „un răspuns militar este o opțiune”.

Însă, cu ocazia întâlnirii cu omologul său chinez, Wang Yi,  noul secretar de stat al lui Trump a adoptat un ton mult mai conciliator, declarând că Statele Unite și China vor lucra împreună pentru a determina Coreea de Nord „să adopte o schimbare de direcție”.