TENSIUNILE dintre China și America au dispărut ca prin FARMEC
- Radu Pădure
- 19 martie 2017, 12:37
Vizita secretarului de stat american, Rex Tillerson, în China s-a încheiat cu un mesaj călduros al președintelui Xi Jinping și cu acordul celor două state de a coopera în problema Coreei de Nord și de a trece peste divergențe.
China s-a arătat iritată de insistența cu care Washingtonul îi cerea să țină în frâu programul nuclear și programul de rachete ale Phenianului, dar și de decizia Statelor Unite de a amplasa în Coreea de Sud un sistem performant antirachetă, THAAD.
Beijingul s-a arătat suspicios și față de intențiile Washingtonului față de Taiwan, în vreme ce administrația Trump pregătește o livrare masivă de arme către insula despre care China afirmă că se află sub suveranitatea sa.
Însă prin întâlnirea lui Tillerson cu Xi, de la Beijing, în Marea Sală a Poporului, duminică, toate aceste probleme par să fi fost rezolvate ca prin farmec. Președintele Xi a spus despre Tillerson că a făcut mari eforturi pentru ca cele două țări să ajungă la o tranziție lină în noua eră a relațiilor lor.
„Ați spus că relațiile dintre China și Statele Unite nu pot fi decât prietenești. Îmi exprim aprecierea pentru aceasta”, a declarat Xi, citat de Reuters.
Liderul chinez a afirmat că a comunicat cu omologul său, Donald Trump, de mai multe ori, prin convorbiri telefonice și mesaje.
„Amândoi considerăm că întărirea cooperării China – SUA este direcția pe care amândoi o dorim. Amândoi așteptăm o nouă eră de dezvoltare constructivă”, a mai spus Xi.
La rândul său, Tillerson a afirmat că Donald Trump dorește consolidarea bunei înțelegeri cu China, iar posibilitatea unei vizite a acestuia în țara asiatică se află în studiu.
China a fost considerat până acum un partener impredictibil, atacând Beijingul asupra unor probleme diverse, de la insulele din Marea Chinei de Sud-Est la dispute comerciale, iar în decembrie a avut o convorbire telefonică cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen
Înainte ca Tillerson să ajungă la Beijing sâmbătă, Trump a declarat că Phenianul „se comportă foarte urât” și a acuzat China că face prea puțin pentru a rezolva criza provocată de programul de înarmare nord-coreean.
Cu o zi înainte de a ajunge la Beijing, Rex Tillerson s-a aflat la Seul, unde a lansat un avertisment serios la adresa Coreei de Nord, afirmând că „un răspuns militar este o opțiune”.
Însă, cu ocazia întâlnirii cu omologul său chinez, Wang Yi, noul secretar de stat al lui Trump a adoptat un ton mult mai conciliator, declarând că Statele Unite și China vor lucra împreună pentru a determina Coreea de Nord „să adopte o schimbare de direcție”.