China s-a arătat iritată de insistența cu care Washingtonul îi cerea să țină în frâu programul nuclear și programul de rachete ale Phenianului, dar și de decizia Statelor Unite de a amplasa în Coreea de Sud un sistem performant antirachetă, THAAD.

Beijingul s-a arătat suspicios și față de intențiile Washingtonului față de Taiwan, în vreme ce administrația Trump pregătește o livrare masivă de arme către insula despre care China afirmă că se află sub suveranitatea sa.

Însă prin întâlnirea lui Tillerson cu Xi, de la Beijing, în Marea Sală a Poporului, duminică, toate aceste probleme par să fi fost rezolvate ca prin farmec. Președintele Xi a spus despre Tillerson că a făcut mari eforturi pentru ca cele două țări să ajungă la o tranziție lină în noua eră a relațiilor lor.

„Ați spus că relațiile dintre China și Statele Unite nu pot fi decât prietenești. Îmi exprim aprecierea pentru aceasta”, a declarat Xi, citat de Reuters.

Liderul chinez a afirmat că a comunicat cu omologul său, Donald Trump, de mai multe ori, prin convorbiri telefonice și mesaje.

„Amândoi considerăm că întărirea cooperării China – SUA este direcția pe care amândoi o dorim. Amândoi așteptăm o nouă eră de dezvoltare constructivă”, a mai spus Xi.

La rândul său, Tillerson a afirmat că Donald Trump dorește consolidarea bunei înțelegeri cu China, iar posibilitatea unei vizite a acestuia în țara asiatică se află în studiu.

China a fost considerat până acum un partener impredictibil, atacând Beijingul asupra unor probleme diverse, de la insulele din Marea Chinei de Sud-Est la dispute comerciale, iar în decembrie a avut o convorbire telefonică cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen

Înainte ca Tillerson să ajungă la Beijing sâmbătă, Trump a declarat că Phenianul „se comportă foarte urât” și a acuzat China că face prea puțin pentru a rezolva criza provocată de programul de înarmare nord-coreean.

Cu o zi înainte de a ajunge la Beijing, Rex Tillerson s-a aflat la Seul, unde a lansat un avertisment serios la adresa Coreei de Nord, afirmând că „un răspuns militar este o opțiune”.

Însă, cu ocazia întâlnirii cu omologul său chinez, Wang Yi,  noul secretar de stat al lui Trump a adoptat un ton mult mai conciliator, declarând că Statele Unite și China vor lucra împreună pentru a determina Coreea de Nord „să adopte o schimbare de direcție”.