Tensiuni mari la Organizația Mondială a Sănătății. Coreea de Nord are drept de veto pe subiectele importante

Tensiuni mari la Organizația Mondială a Sănătății. Coreea de Nord are drept de veto pe subiectele importante OMS. Sursa foto: flickr.com

Tensiuni mari la Organizația Mondială a Sănătății. Coreea de Nord are drept de veto pe subiecte importante în timp ce Israelul a fost condamnat.

Tot mai multe voci din Marea Britanie anunță că țara vrea să părăsească Organizația Mondială a Sănătății, după deciziile suspecte din ultimele două luni, când Coreea de Nord a fost aleasă în Consiliul Executiv, iar Israelul criticat pentru încălcarea drepturilor de sănătate a palestinienilor.

Mai nou, Organizația Mondială a Sănătății a devenit un loc unde politica pare să primeze în fața chestiunilor de ordin medical.

La finalul lunii mai 2023, la reuniunea anuală a Organizației Mondiale a Sănătății a ONU, Israelul a fost condamnat, în timp ce Coreea de Nord a fost aleasă în Consiliul Executiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abătându-se de la accentul pus pe urgențele de sănătate publică, cea de-a 76-a Adunare Mondială a Sănătății a organizat o dezbatere specială pentru a nominaliza Israelul, care a fost condamnat de țări precum Iran, Siria, Coreea de Nord, Rusia, Venezuela și Cuba, pentru că ar fi încălcat drepturile la sănătate ale palestinienilor și ale populației druze din Platoul Golan.

Cu 76 de voturi pentru, 13 împotrivă și 35 de abțineri, adunarea OMS a adoptat o rezoluție prezentată de delegațiile siriană și palestiniană prin care se cere întocmirea unui raport cu privire la "condițiile de sănătate în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est, și în Golanul sirian ocupat”.

Printre semnatarii rezoluției s-au numărat țări precum Siria, Libia, Algeria, Cuba, Pakistan, Somalia, Venezuela și Yemen.

Coreea de Nord are drept de veto la alegerea președintelui

Nimeni nu știe în prezent câți oameni au murit în Coreea de Nord, în cadrul pandemiei de Covid 19, țara fiind blocat din punct de vedere mediatic și internațional.

În ultimii ani, Coreea de Nord a devenit un loc unde drepturile omului nu există, nici măcar la nivel facultativ, dar cu toate astea a fost aleasă în cadrul Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, primind astfel puterea de a numi directori regionali OMS dar și dreptul de vot pentru alegerea următorului director general.

De asemenea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a întâlnit cu ministrul adjunct al Sănătății din Rusia, pentru a discuta despre ”activitatea Rusiei în promovarea sănătații mamei și a copilului”.

Mai multe personalități l-au acuzat pe șeful OMS că nu a adus în discuție atrocitățile comise de Rusia în Ucraina, și faptul că armata bombardează locațiile civile, fără nicio logică.

Marea Britanie se gândește la o retragere din OMS

După ultimele evenimente, tot mai multe persoane influente din Marea Britanie cer retragerea acesteia din OMS.

În prezent, Regatul Unit este cel mai mare donator, în ceea ce privește contribuțiile voluntare, la bugetul OMS.

După scandalul generat de fostul președinte al SUA, Donald Trump, care a blocat alocările de fonduri din bugetul american pentru acțiunile OMS, Marea Britanie a suplimentat rapid alocațiile financiare cu 30 la sută

”Dacă Regatul Unit nu are curajul de a lupta, alte țări ar trebui să preia conducerea și, dacă OMS continuă pe această spirală descendentă, ar trebui să aibă curajul să își ia banii și șă plece”, susțin jurnaliștii britanici.