Implant cu zirconiu în loc de titan

Materialul la modă pentru înlocuirea unor dinţi pierduţi este zirconiul. Implantul arată mai bine şi este mai uşor acceptat de organism.

Tinerii rămaşi fără dinţi preferă mai mult implanturile dentare decât protezele fixe, iar oferta de ultimă oră pe care stomatologii le-o fac este implantul cu zirconiu.  Acest nou tip de tratament este mai avantajos din punct de vedere estetic, iar materialul este mai uşor acceptat de organism.

În cadrul expoziţiei Denta 2010, deschisă ieri în Capitală, au fost prezentate şi noi tehnologii de frezat suporturile de zirconiu, prin care se construieşte puntea şi se şlefuieşte.           

Rată mai mare de succes

„Un implant înlocuieşte o rădăcină dentară pierdută. Oamenii acceptă mai mult implantul datorită ratei înalte de succes care este de 96% după cinci ani şi 93% după 10 ani”, a spus Radu Baston, medic specialist chirurgie buco-maxilo-facială.

Implantul dentar se recomandă atunci când lipsesc unul sau mai mulţi dinţi, iar cei alăturaţi sunt sănătoşi.

Avantajele implanturilor faţă de punţile şi coroanele cimentate pe dinţii naturali constau în faptul că previn atrofierea osului şi dinţii nu mai sunt distruşi prin pilire.

Totuşi, există pacienţi pentru care implanturile dentare sunt contraindicate: persoanele cu boli cronice necontrolate (diabet, boli de inimă, insuficienţă renală gravă, boli psihiatrice, tulburări de coagulare a sângelui, fumătorii înrăiţi, persoanele cu igiena orală necorespunzătoare).

„O contraindicaţie relativă este lipsa unei calităţi sau cantităţi necorespunzătoare a osului local”, a mai spus stomatologul Radu Baston.          

Util pentru dinţii frontali

Cea mai importantă noutate în implantologie e legată de materialul din care se confecţionează implantul. Zirconiul începe să ia treptat locul clasicului titan, mai mult din motive estetice.

„Zirconiul se foloseşte mai mult pentru dinţii frontali (incisivi). Dacă apare o retragere a gingiilor nu va mai apărea culoarea gri sau metalul. Avem cel mai nou implant de zirconiu în două faze (sistemul Denti), piesă care încă nu este lansată pe piaţă. Aceasta conţine şi partea superioară a implantului şi anume bondul (n.r. - peste care se pune coroana)”, a declarat reprezentantul firmei în cadrul expoziţiei Denta 2010.

O altă noutate este legată de executarea coroanelor şi punţilor. Pacientii nu mai trebuie să aştepte între 3 şi 6 luni între implant şi confecţionarea punţilor sau coroanelor. Acestea se pot executa imediat.        

AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

Zirconiul nu produce alergii, dar e scump

Implantul din zirconiu prezintă mai multe de avantaje faţă de cel din titan, susţin medicii dentişti. El se integrează mai bine în ţesuturile moi (în gingie), este mult mai rezistent, seamănă mai bine cu dinţii naturali, poate fi şlefuit direct în gură, nu produce alergii, nu conduce curentul electric şi nici căldura şi este mult mai uşor acceptat de organism.

Cel mai mare dezavantaj este legat de preţ. La clincile stomatologice, pentru un implant din zirconiu, un pacient poate plăti între 500 şi 1.000 de euro, iar pentru o coroană pe acest tratament - între 400 şi 600 de euro.

În schimb, preţul unui implant din titan variază între 300 şi 600 de euro, iar o coroană pe acesta - între 250 şi 550 de euro.