SRTV datorează 100 de milioane de euro după ce, în 2011, a redus o mare parte din pierderile ultimilor ani.
Datoriile televiziunii publice, care au ajuns la impresionanta sumă de 100 de milioane de euro şi despre care se discută aprins în aceste zile, nu au apărut din senin în mandatul lui Alexandru Lăzescu. După cum atrage atenţia preşedintele-director general al Televiziunii Române, Alexandru Lăzescu, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei. În iunie 2010, când a venit la conducere, deficitul cumulat pe şase luni era de 77 de milioane de lei. "Deficitul pe primul semestru al anului 2010 a fost 77 de milioane de lei. Noi l-am scăzut pe semestrul I 2011 la 51 de milioane", a spus Lăzescu. Istoria unei datorii TVR a început să acumuleze pierderi în semestrul al doilea din anul 2005 (deşi, la sfârşitul acelui an, trăgând linie, televiziunea publică era încă pe profit), când la conducerea instituţiei se afla regizorul Tudor Giurgiu, propus de PNL. În anul 2006, an de boom economic, TVR raporta Parlamentului un deficit de peste 17 milioane de lei. Dar adevărata explozie a datoriilor TVR s-a produs în mandatul fostului deputat PSD, Alexandru Sassu, instalat la conducerea televiziunii publice prin înţelegerea dintre Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu. Contractele încheiate de Sassu reprezintă cea mai mare gaură în bugetul instituţiei conduse de Lăzescu. Imediat după ce Parlamentul l-a destituit de la conducerea TVR, Sassu a fost numit în postul de director executiv radiotv în trustul Adevărul, aparţinând lui Dinu Patriciu. Liga Campionilor - 96% pierderi
În primăvara lui 2008, televiziunea condusă de Alexandru Sassu a câştigat "Pachetul A din Liga Campionilor" contra impresionantei sume de 35 de milioane de euro.
Acest "drept" a fost achiziţionat până în sezonul 2011-2012. Potrivit unui interviu acordat de Alexandru Lăzescu în septembrie 2011, fiecare meci a adus o "gaură" de un milion de euro, ţinând cont nu doar de contract, ci şi de cheltuielile de transmisie.
Mai mult, a explicat Lăzescu, acest contract interzice televiziunii să oprească transmisia meciurilor din Liga Campionilor, chiar dacă ratingurile sunt modeste şi încasările din publicitate acoperă doar 4-5% din costuri.
În 2009, pentru toate transmisiile sportive ale televiziunii publice s-au plătit circa opt milioane de euro, în 2010 s-a ajuns la aproape 20 de milioane, iar în 2011 se vor achita peste 20 de milioane de euro, a estimat preşedintele Societăţii Române de Televiziune (SRTv).
Contract nesfârşit pentru seriale
A doua mare lovitură pentru bugetul SRTv vine dintr-un contract încheiat în 2004 (preşedinte fiind Valentin Nicolau, propus de PSD) cu NBC Universal, companie cu care televiziunea este în momentul de faţă în litigiu.
Potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul 2010, acest contract dă posibilitatea celor de la NBC de a decide în mod unilateral prelungirea contractului cu efecte pe termen lung, impunând TVR angajarea unor cheltuieli semnificative.
În plus, costul pe unitatea de conţinut - film sau episod dintrun serial - creşte cu impresionantul procent de 20% pe an. Într- un interviu din septembrie 2011, Lăzescu explica: "Contractul avea şi alte clauze care creează dificultăţi - are un corp fix, legat de filme, dar pe de alta parte, dacă iei un serial, cât timp se produce «Dr. House», de exemplu, eu sunt obligat să-l cumpăr."
MĂSURI
TVR strânge cureaua
Alexandru Lăzescu a precizat că în 2011 s-au luat măsuri pentru reducerea deficitului TVR. "Pe primul semestru din 2011 am redus deficitul cu 34- 35%. Dar tot deficit a rămas. Mai mult de atât era foarte greu de făcut, pentru că, pe de o parte, avem aceste contracte în exerciţiu, care au în spate scrisori de garanţie - nu ai ce să le faci, trebuie să le execuţi ca atare -, şi, pe de altă parte, avem şi constrângeri legate de contractul colectiv de muncă", a spus şeful TVR, care a promis şi că se vor face economii substanţiale prin reducerea costurilor de producţie.
Surse din TVR spun că, în ceea ce priveşte investiţiile, producţiile au trecut pe locul doi. Banii s-au dus pe reparaţii, unele modernizări sau către HD, indispensabile pentru Festivalul Enescu şi UEFA Champions League.
În plus, în octombrie, conducerea TVR a anunţat că a suspendat bonurile de masă acordate angajaţilor, iar 30% din parcul auto a intrat în conservare. În luna februarie, Alexandru Lăzescu spusese că nu se vor mai acorda primele de vacanţă şi a limitat cuantumul de ore suplimentare la 25%.
În ceea ce priveşte canalele neperformante, specialiştii spun că ar costa mai mult închiderea decât întreţinerea lor. Concurs amânat Ieri, la sediul TVR era programată ultima etapă a concursului susţinut pentru postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport.
Interviul, ce reprezenta faza finală a concursului, a fost reprogramat, deoarece comisia de evaluare nu s-a putut reuni în plen. Deşi se zvonea că Rodica Culcer şi-ar putea anunţa oficial demisia, aceasta rămâne în cursa pentru postul de conducere a Direcţiei Emisiuni Informative.
REACŢIE
Televiziunile de ştiri îi dau fiori lui Mircea Badea
- TVR strânge cureaua