Rigidele obiceiuri ale islamului ortodox din Iran au creat un nou caz în Italia, după acela al statuilor acoperite din muzeele capitoline pentru a nu ofensa pe preşedintele Rohani. Tv-ul public din Teheran a blurat ţâţele lupoaicei capitoline din logoul AS Roma în timpul meciului din Champions League cu Barcelona.
''Suntem mândri de simbolul competiţiei fotbalistice europene care reprezintă oraşul nostru'', s-a replicat la primăria condusă de Virginia Raggi. Cea mai importantă competiţie fotbalistică, după cum se ştie, atrage milioane de fani din toată lumea.
Astfel, întâlnirea tur din sferturile de finală dintre Barcelona şi Roma a atras atenţia şi publicului de televiziune din Iran. La un moment dat, însă, pe canalul 3 al emiţătorului de stat s-a văzut ceva straniu. Logoul echipei galben-roşii arată mitul gemenilor fondatori ai Romei, Romulus şi Remus, alăptaţi de o lupoaică, dar care mai înainte de toate este icoana naşterii oraşului. Cu toate acestea, producţia iraniană a considerat că astfel de ''nudităţi'' ar putea supăra pe proprii telespectatori. Şi a hotărât să blureze ţâţele lupoaicei de la care se hrăneau gemenii.
Reacţiile pe reţelele de socializare n-au întârziat să apară cu bătăi de joc: ''În trei mii de ani Romulus şi Remus au fost lipsiţi de laptele matern, dar emiţătorul de stat iranian i-a lipsit până şi de laptele de lupoaică'', a scris pe contul său de Telegram jurnalistul sportiv iranian care trăieşte în Danemarca, Mehdi Rostampour.
Pe Twitter, tonul comentariilor, sarcastic destul de evident, a fost că publicul din faţa televizoarelor s-ar fi putut simţi ''provocat de sânii lupoaicei''.
Mişcarea politică 5 Stele care administrează Roma, a comentat fără să depăşească nişte limite, dar în mod categoric: ''În fiecare zi, trecând spre Palatul Senatului, avem norocul să apreciem frumuseţea integrală a lupoaicei capitoline. Ba, mai mult, invităm toţi cetăţenii lumii să vină să o vadă la faţa locului'', a spus politicianul Paolo Ferrara..
Acesta a adăugat că ''oportunitatea de a cenzura sau nu un simbol ca acesta e la libera alegere a fiecăruia: noi însă n-am făcut-o''. O devărată furtună s-a dezlănţuit însă în ianuarie 2016 când nudităţile statuilor muzeelor capitoline au fost acoperite pentru a nu ataca sensibilitatea preşeditelui iranian Hassan Rohani aflat în vizită. Cu ocazia aceea, guvernul condus de Matteo Renzi a luat distanţă faţă de cele întâmplate, vorbind despre o alegere ''de neînţeles'' şi declanşând o anchetă internă pentru a afla pe cei răspunzători de problemă. Şi toate acestea în timp ce cazul cu statuile cu paravan făceau înconjurul lumii întregi, care n-au scutit zelul italian de crtici şi ironii foarte aspre, titrează