Telefonul-portofel, gata de startul global

MasterCard si marii operatori si producatori GSM pregatesc mobilul-instrument de plata.

Dupa ce a devenit reportofon, camera foto si video, walkman, browser de internet, terminal de e-mail sau, pur si simplu, un jurnal electronic, telefonul mobil mai are foarte putin si se va transforma in... bani sau, mai exact, intr-un instrument de plata similar cardului de credit, dar mult mai eficient.

Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, Samsung si LG Electronics, alaturi de un numar de operatori GSM de talie mare din Asia, Europa si America de Nord, si-au unit fortele cu cel mai mare furnizor de solutii de plata, MasterCard, pentru a introduce la nivel global asa-numitul telefon-portofel, prin care utilizatorii vor putea sa plateasca o gama larga de produse si servicii.

Card de credit si bancomat in acelasi timp

Telefonul-portofel, care a aparut de cativa ani in Statele Unite si in Japonia, unde dezvoltarea acestei tehnologii este extrem de avansata, functioneaza pe acelasi principiu  ca si  un card de plata ori unul de credit, avand in plus avantajul de a oferi oricand informatiile pe care altfel ar trebui sa le genereze un bancomat. Nu este vorba despre sistemul mult mai vechi de plata prin SMS, care presupunea trecerea diferitelor cheltuieli in contul facturii de mobil.

Tehnologia, care va fi incorporata in modele de telefoane identice cu cele comercializate in prezent, consta in introducerea unui microcip similar celor din cardurile de credit in interiorul aparatului, fie el simplu telefon GSM, fie un dispozitiv mai complex cum este Personal Data Assitant-ul sau PDA.

Securitatea, un impediment

Plata in sine va fi efectuata "fara contact", adica prin apropierea mobilului la cel putin zece centimetri de un receptor special, fara formarea vreunui cod sau racordarea prin cabluri.

Tranzactia va fi efectuata instantaneu, inregistrata de banca la care are cont utilizatorul, dar si in telefonul mobil, care va putea astfel, chiar si fara semnal, sa tina evidenta soldului, dar si a tranzactiilor efectuate.

Telefoanele-portofel vor putea fi folosite si in alte scopuri. Odata cu dezvotarea nu foarte indepartata a tehnologiei, ele vor functiona si ca instrumente de marketing cum sunt cardurile de fidelitate, legitimatii de acces si, probabil, vor inlocui cartile de alegator ori pe cele de identitate.

Dezvoltarea noilor functii, in special cele privind identitatea, ca, de alfel, si succesul comercial al telefonului-portofel va depinde insa in mare masura de capacitatea consortiului international de a dezvolta sisteme de securitate si de a convinge consumatorii ca nu se expun la riscul ca, odata cu telefonul mobil, sa poata pierde si cardul de credit si, mai grav, banii din cont.

Pe cand si la noi?

La noi, posibilitatea de a plati cu telefonul la magazin este parca rupta din romanele SF, nu numai pentru utilizatorul de rand, dar si pentru companiile de telefonie mobila care activeaza pe plaiurile mioritice, care vad perspectiva ca pe ceva foarte greu de aplicat.

"Probabil, la un moment dat, vor patrunde si la noi aceste servicii, insa investitiile in infrastructura care ar trebui facute sunt enorme. Sa nu uitam ca in Romania exista foarte multe magazine care nu permit inca plata cu cardul...", spune Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager la Cosmote. Telefonul cu carte de credit incorporata ar putea fi un pas pe care il va face compania greaca, insa nu se poate pune problema pentru viitorul apropiat.

"Solutiile de acest gen reprezinta un pas important in evolutia serviciilor de tip mobile banking, intrucat presupun o tehnologie noua atat pentru telefonul mobil, cat si pentru cartela SIM sau ceea ce putem numi "tranzactii de proximitate" intre telefonul mobil si cititoarele NFC", spune Bogdan Ciubotaru, Senior Product Manager la Orange Romania.

Tot el afirma ca Orange este interesata de evolutia acestor servicii si studiaza masura in care s-ar adapta pietei din Romania atat din punctul de vedere al infrastructurii existente, cat si al nevoilor clientilor. Problema este ca trebuie sa existe suficienti clienti ai acestui gen de servicii pentru a putea fi justificata financiar implementarea lor, un efort destul de costisitor de altfel. (Adrian Popa)

 Franta introduce sistemul in 2008

Sistemul telefonului-portofel, dezvoltat deja in SUA si Japonia, urmeaza sa fie implementat de anul viitor si in Franta. Potrivit cotidianului "Le Figaro", operatorul Orange a anuntat la mijlocul saptamanii ca sistemul va fi operational pentru abonatii francezi incepand de anul viitor.

In paralel, regia pariziana de transport in comun a dezvaluit si ea ca francezii vor putea din 2009 sa intre la metrou sau in autobuz cu ajutorul telefonului mobil obisnuit, prin inregistrarea datelor de pe abonamentele electronice direct pe o cartela SIM normala. Telefonul-portofel este extrem de popular in Japonia unde sunt inregistrati deja 19 milioane de utilizatori. Analistii apreciaza ca, in 2011, numai in Asia, peste 450 de milioane de oameni vor folosi noua tehnologie.