În ciuda anilor dedicaţi cercetărilor, nu există încă un răspuns precis. Dar, două studii guvernamentale publicate ieri, unul pe șobolani și altul pe șoareci sugerează că, dacă există vreun risc, este foarte mic, au spus oficialii din domeniul sănătății. Dar ce este mai interesant la acest studiu, este că șobolanii de sex masculin expuşi la radiaţiile telefoanelor au făcut tumori şi probleme cardiace.
Întrebările despre telefoanele mobile au atras interes și dezbatere de ani de zile, deoarece dispozitivele au devenit obiecte integrate perfect în viața majorității oamenilor. Aceste două studii privind efectele tipului de radiații pe care le emit telefoanele, efectuate în decurs de 10 ani și costând 25 milioane dolari, sunt considerate cele mai extinse până în prezent, noteată nytimes.com.
Interesant! La șobolanii de sex masculin expuşi la radiaţiile telefoanelor, studiile au asociat tumori şi probleme cu inima.. Dar această situaţie nu a apărut la șobolani de sex feminin sau la șoareci.
Rozătoarele din experiment au fost expuse la radiații nouă ore pe zi timp de doi ani, mai mult decât utilizatorii de telefonie mobilă. Dar, rezultatele nu pot fi aplicate direct oamenilor, a declarat John Bucher, cercetător principal la Toxicologia Națională Program, în timpul unui briefing.
Rezultatele, a mai spus el, nu l-au determinat să-și schimbe propriul telefon mobil sau să-și îndemne propria familie să facă acest lucru. Dar, a observat, de asemenea, că tumorile inimii la șobolani - numite schwannomuri maligne - sunt similare neuromaselor acustice, o tumoare benignă care implică nervul care leagă urechea de creier, lucru pe care unele studii le-au asociat cu utilizarea telefonului mobil.
El a spus că aproape 20 de studii pe animale au fost făcute, " marea majoritate arată negativ în ceea ce privește cancerul".
Administrația pentru Alimente și Medicamente a emis o declarație spunând că a respectat cercetarea prin programul de toxicologie, a analizat multe alte studii privind siguranța telefonului mobil și că "nu a găsit dovezi suficiente că există efecte adverse asupra sănătății umane cauzate de expunerea la radio-frecvență".
Declarația dr. Jeffrey Shuren, directorul centrului FDA pentru dispozitive și sănătate radiologică, a mai spus: "Chiar și cu o utilizare frecventă zilnică a telefoanelor, nu am văzut o creștere de tumori cerebrale".
Sfatul cercetătorilor
Pentru persoanele care sunt îngrijorate de riscul radiaţiilor, oficialii din domeniul sănătății oferă căteva sfaturi de bun simț: "Nu dormiţi cu telefoanele aproape de cap, petreceți mai puțin timp pe telefoanele mobile, utilizați un set cu căști sau un difuzor astfel încât telefonul să nu fie aproape de cap și să nu încercați să efectuați apeluri dacă semnalul este slab". Dr. Bucher a remarcat că radiațiile emise cresc atunci când utilizatorii se află în locuri unde semnalul este slab sau sporadic, iar telefonul mobil trebuie să lucreze mai mult pentru a se conecta.
O constatare paradoxală
Există ceva care a nedumerit pe cercetători: că șobolanii expuși radiației celulare au trăit de fapt mai mult decât cei neexpuşi. O explicație posibilă, a spus dr. Bucher, este că radiația poate uşura inflamația și poate diminua severitatea unei tulburări cronice de rinichi, de exemplu.
Întrebat dacă există vreo șansă ca folosirea telefoanelor mobile să ajute oamenii să trăiască mai mult, dr. Bucher a răspuns: "Extrapolarea la oameni necesită un număr de pași care depășesc domeniul studiului nostru. Nu cred că această întrebare este responsabilă în acest moment".