Tehnica ne prosteste!

Telefonul celular si alte aparate au trimis la pensie memoria oamenilor.

Tehnica moderna are un rol distructiv asupra memoriei oamenilor, releva un studiu realizat in Irlanda. Explozia de celulare si de alte tipuri de dispozitive mobile pe care oamenii isi stocheaza tot felul de date personale a dus la aparitia unei generatii incapabile sa retina chiar si lucruri simple, cum ar fi zilele de nastere ale rudelor, a scos la iveala studiul, citat de Reuters.

Un sfert dintre cei care au participat la sondaj au declarat ca nu-si stiu pe de rost numarul de la telefonul fix. Mai grav, doua treimi dintre cei chestionati au recunoscut ca nu sunt in stare sa retina aniversarile a mai mult de trei persoane, fie ele rude sau prieteni.

Tineretul conectat la tehnologia moderna are o memorie mai slaba decat persoanele trecute de 50 de ani. Astfel, tinerii sub 30 de ani retin mai putine date de nastere sau numere de telefon decat parintii lor. Doua treimi dintre tineri au declarat ca se bazeaza pe telefonul mobil sau pe alt dispozitiv pentru a-si aminti date importante.

„In ziua de azi, oamenii au mai multe informatii de retinut, astfel ca ei se bazeaza pe tehnologia moderna”, a declarat Ian Robertson, profesor de psihologie la Trinity College, din Dublin. Studiul a fost realizat la comanda revistei „Puzzler Brain Trainer”, care ofera cititorilor sai jocuri pentru imbunatatirea memoriei.

RISCURI SERIOASE

„Celula mentala moare daca nu este folosita”

„Dependenta de tehnologie este periculoasa si determina nedezvoltarea gandirii logice. Intr-un posibil scenariu, in viitor, este posibil ca generatia tanara de acum, care se bazeaza pe tehnica, sa-si transforme aceste aparate nu doar intr-un baston de sprijin, ci chiar in inlocuitor de gandire”, a declarat presedintele Comisiei de clinica si terapie a Colegiului Psihologilor si Psihoterapiei, prof. univ. dr. Mihaela Minulescu.

Psihologul este de parere ca dependenta de tehnologie este un fenomen grav, in sensul in care impiedica si capacitatea de a relationa lucrurile, de a face corelatii intre informatii. „Celula mentala moare daca nu este folosita. In cazul afectiunilor de tip Alzheimer, sfatul medicului este ca bolnavul sa fie supus la cat mai multa stimulare care sa mentina celulele nervoase functionale”, a explicat specialistul.

Pericolul nedezvoltarii este foarte mare la persoanele de pana la 15 ani pentru ca „atunci se formeaza operatorii mentali. Toate stiintele cognitive arata ca aceasta capacitate a creierului, de relationare a informatiilor, se formeaza si nu se exista”. Minulescu a mai adaugat ca, implicit, se pune in pericol si capacitatea de functionare a eu-lui, care nu mai este autonom. (Andrei Ciurcanu)

LUMEA NOUA

O generatie de singuratici

Sociologul Marius Pieleanu este de parere ca explozia tehnologica nu a redus neaparat performantele oamenilor, ci le-a usurat viata si ca lumea trebuie sa accepte noua politica de gandire.

„Amintiti-va ce a insemnat aparitia telefoniei fixe. La vremea respectiva se vorbea despre disparitia discutiilor fata in fata. Ba, mai mult, scepticii preconizau ca fenomenul telefoniei va arunca specia umana inspre singuratatea care va duce la suicid. Eu nu vad niciun efect de acest gen in prezent”, a sustinut sociologul care a adaugat ca si aparitia automobilului i-a ingrijorat pe specialisti intr-un anumit punct.

„Se vorbea despre imobilizare, despre un pericol static. Nu discut despre pericolul sedentarismului, dar dupa atatia ani de la aparitia primei masini, oamenii inca mai alearga in parcuri”. „Activitatea unei parti a creierului e preluata de o alta in cazul in care aceasta se afla intr-o anumita stare de amortire”, a spus specialistul.

Acesta a apreciat ca generatia in varsta se afla intr-un pericol sociologic. „Daca nu se adapteaza noului val, risca sa se transforme intr-o generatie de singuratici, si nu intr-o reduta de eminente cenusii, cu abilitati deosebite de inmagazinare a informatiilor”. (Andrei Ciurcanu)

PARTEA INTUNECATA A TEHNOLOGIEI

Topul inventiilor care ne pun nervii la incercare

In fiecare zi apar noi si noi aparate si tehnologii care promit sa ne faca viata mai buna, insa, de cele mai multe ori, acestea ajung sa ne complice existenta sau sa o transforme intr-un iad.

De la alarme si printere, pana la telefoane mobile sau meniuri-robot - toate aceste noutati ne zapacesc, ne distrag atentia sau chiar ajung sa ne scoata din minti, scrie „Daily Mail”, care prezinta un clasament al celor mai nesuferite inventii moderne.

Cercetatorii vorbesc chiar despre „partea intunecata a tehnologiei”: apelurile telefonice cu mesaje comerciale generate automat te deranjeaza in cele mai nepotrivite momente, centralele telefonice robotizate care va obliga sa „apasati tasta 1” - toate au ajuns surse de enervare.

Unul dintre cele mai detestate obiecte e radioul cu ceas care va trezeste cu sunete insuportabile sau, mai rau, cu voci exagerat de binedispuse. La fel de detestat e si „radarul” (camera de supraveghere a traficului auto).

„Cu totii iubim tehnologia - ne alunga plictiseala si ne face viata mai usoara. Dar tehnologia are si o latura intunecata, care ne face sa credem ca niste obiecte neinsufletite comploteaza pentru a ne distruge”, a declarat un responsabil al site-ului MSN Tech and Gadgets, care a alcatuit topul.

„Oricine s-a confruntat cu nesfarsitele probleme ce apar la printerul din birou, care a fost trezit din cel mai frumos vis de alarma desteptatorului sau care s-a trezit cu alarma de la masina declansata si de o briza usoara intelege acest lucru”, a adaugat sursa citata.