Cabaretul Moulin Rouge, supranumit "palatul dansului şi al femeii", împlinește astăzi 128 de ani de funcționare neîntreruptă. Imortalizat în câteva tablouri celebre de pictorul Toulouse Lautrec, Moulin Rouge a trecut prin două războaie mondiale și câteva revolte în Paris care însă nu i-au afectat cu nimic succesul și renumele. De-a lungul celor 128 de ani, artiști precum Mistinguett, Edith Piaf, Maurice Chevalier, Yves Montand, Liza Minnelli, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, La Toya Jackson, au cântat pe scena celui mai celebru cabaret din lume.
În seara zilei de 6 octombrie 1889, Moulin Rouge şi-a deschis porţile în cartierul parizian Montmartre, sub patronajul lui Joseph Oller, şi a primit pe scenă nişte fete care abordau un stil diferit de dans decât cel obişnuit în epocă – Cadrilul. Mişcări revoluţionare, chiuituri, ritm zgomotos şi, mai ales, fuste ridicate care lăsau la vedere picioarele dansatoarelor, dar şi desuu-rile -toate acestea aveau să scrie istorie. De cele mai multe ori dansatoarele erau amatoare. În timpul zilei erau spălătorese, lenjerese, croitorese, iar noaptea se transformau în dansatoare de Cadril. Acest nou stil de dans a devenit imediat un succes şi a atras un număr impresionant de spectatori. Cei care veneau să se distreze erau oameni din toate categoriile sociale: de la cei din clasa mijlocie până la prinţi, artişti, scriitori. Doi ani mai târziu, Cadrilul încă era la modă şi începuse să depăşească graniţele Franţei. Întâi a trecut de cealaltă parte a Canalului. Un britanic, Charles Morton, a schimbat numele dansului, în “French Can-Can” – un dans amuzant, cu gălăgie, care vine din Franţa.
Povestea fetiței din Germania care a creat celebra trupă "Doriss Girlss"
Dar cea care a dus Moulin Rouge la nivelul de coregrafie pe care îl știm astăzi este celebra Miss Doris. Originară din Germania, Doris a luat lecții de dans fără știrea părinților. Între Karlsruhe Opera şi Conservator, îşi ia diploma ca profesor de dans şi ajunge în Paris, în 1954. Cabaretul o atrage şi vine la Moulin Rouge în 1957. Miss Doris şi-a format propria trupă de dansatoare, pe care le numea Doriss Girlss. La început trupa număra doar patru member, dar echipa s-a mărit pe măsura ce și-a câștigat faima, numărând astăzi nu mai puțin de 60 de fete. Din 1961, Jacki Clerico, patronul cabaretului Moulin Rouge şi-a dat seama de calităţile lui Miss Doris şi, astfel, ea a devenit coregraf oficial, alături de Ruggero Angeletti. Doriss Girls au fost întotdeauna recrutate din toate colţurile lumii. Din 1997, Janet Pharaoh, noua maestră de balet, organiza audiţii din Las Vegas până la Londra, din Sidney până, evident, la Paris pentru a găsi noi dansatori, atât fete cât şi băieţi.
Afacerea care nu a fost afectată de nicio criză
Cu o rată de ocupare de 97%, lucrând 365 de seri pe an cu câte două spectacole, de la ora 21:00 și de la ora 23:00, decanul cabaretului francez nu nu a cunoscut niciodată criza. Printre simbolurile franceze și pariziene cele mai fotografiate alături de Turnul Eiffel, Palatul de la Versailles și Disneyland Paris, Le Moulin Rouge are anual 600.000 de spectatori, jumătate dintre ei turiști străini, mai ales chinezi, ruși și americani. Anul trecut, cifra de afaceri a cabaretului, care are 450 de salariați, a ajuns la 65 de milioane de euro. În fiecare seară, magia renaște cu o revistă în care tradiția penelor și a pietrelor prețioase celebrează frumusețea celor 60 de "Doriss Girls", fetele de la Moulin Rouge de 14 naționalități, având toate în mod obligatoriu studii de balet clasic și înălțimea de minimum 1,75 metri.
Cifrele unui teatru legendar
- 600.000 de spectatori pe an, două spectacole pe seară, şapte zile din şapte
- 50% sunt clienţi francezi, 50% sunt străini (în principal chinezi, ruşi şi americani)
- capacitate de 900 de locuri
- 450 de angajaţi şi artişti dintre care 80 dansatori (60 Doriss Girls şi 20 Doriss Boys de 14 naţionalităţi) şi 120 maeştri de sală, şefi de servire şi chelneri (cea mai mare echipă de servire din Franţa)
- cifră de afaceri de 65 de milioane de euro în 2013
- investiţie de 8 milioane de euro pentru crearea spectacolului de revistă "Féérie"
- 1.000 de costume cu pene, strasuri şi paiete, reînnoite cu regularitate
- 800 de perechi de pantofi cu mărimi de la 37 la 46, creaţi pe măsură
- 40 de tone de apă într-un acvariu uriaş cu 5 pitoni adevăraţi
- 240.000 de sticle de şampanie pe an (primul client pe plan mondial pentru producătorii de şampanie, din afara lanţurilor mari de distribuţie)
Recorduri mondiale stabilite de trupa de dansatori de la Moulin Rouge, certificate de Guinness Book:
- cel mai mare număr de bătăi din picioare (720) în 30 de secunde, record stabilit de 30 dansatoare de French Cancan
- cel mai mare număr de şpagate de French Cancan în sărituri consecutive: 62 în 30 secunde, executate de 30 de dansatoare
- recordul de piruete pe sol legate în 30 de secunde cu 34 de şpagate în plină rotaţie, figură de dans denumită "serpillière"