Consiliul Judeţean Timiş va demara negocierile de cumpărare a sediului Teatrului pentru Copii şi Tineri „Merlin”, scos la vânzare de către proprietarul căruia i-a fost retrocedată clădirea.
Teatrul „Merlin” din Timişoara a fost scos la vânzare de proprietarii care l-au redobândit în instanţă, şi anume Stephen Francis şi Carmen Elisabeth Reisinger. Pentru spaţiul de 603,65 de metri pătraţi, situat la parterul unei clădiri istorice de pe bulevardul Regele Carol, nr. 3, la care se adaugă 354 de metri pătraţi de teren, proprietarii cer 300.000 de euro. Proiect de reabilitare Potrivit reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Timiş preţul este apropiat de valoarea reală a imobilului, motiv pentru care şi-au exprimat dreptul de preemţiune. Astfel, în şedinţa de consiliu din 30 martie va fi stabilită componenţa comisiei de negociere. „În vederea achiziţionării acestui imobil, a fost prevăzută suma de 1,5 milioane de lei pe Lista de investiţii pentru anul 2010. Totodată, a fost demarată acţiunea de reevaluare a imobilului în cauză, reevaluare efectuată de Consultim SA, care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului de 1.176.400 de lei, respectiv 286.288 de euro, la cursul din data de 2 martie, de 4,1092 lei/1euro. Valoarea stabilită nu include TVA. Pe lângă preţul ce se va negocia, e necesar a se avea în vedere şi taxele care vor trebui plătite de către Consiliul Judeţean Timiş, în calitate de cumpărător, care sunt de aproximativ 12.300 lei (3.000 euro) şi reprezintă onorariu notar, taxe de intabulare, timbru judiciar şi impozit, valori aproximative care se calculează în funcţie de valoarea negociată”, explică Ionel Ursu, reprezentantul CJ Timiş. După achiziţia Teatrului „Merlin”, clădirea va intra în reabilitare. Fost Teatru de păpuşi, “Merlin” funcţionează din anul 1949, iar până acum doar scena a fost reabilitată parţial, în urmă cu 10 ani. Potrivit lui Călin Ionescu, coordonator artistic al teatrului, ar fi nevoie de o reamenajare a spaţiului de joc, redotarea scenei şi refacerea stalului. Negocieri pentru maternitate Pe de altă parte, administraţia locală din Timişoara a decis demararea negocierilor cu reprezentanţii Comunităţii Evreieşti pentru cumpărarea sediului Maternităţii „Dr. Dumitru Popescu”, care asigură urgenţele pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. „Am primit oferta de vânzare din parte Comunităţii Evreieşti, care va trebui prezentată comisiei de negociere, iar ulterior introdusă pe ordinea de zi a consiliului local pentru aprobarea achiziţiei”, spune Nicuşor Miuţ, directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara. Unitatea medicală cuprinde 200 de paturi, patru săli de naştere şi două săli de operaţie. Secţia de Neonatologie a fost modernizată integral, în timp ce saloanele au fost renovate în proporţie de aproximativ 30%. În prezent, spitalul plăteşte lunar o chirie de peste 3.000 de euro către Fundaţia Caritatea, cea care administrază patrimoniul Comunităţii Evreieşti. (Sergiu Miat)
LIPSĂ DE IMPLICARE
Clădiri istorice, vândute de noii proprietari
În Timişoara sunt peste 14.000 de clădiri istorice, iar unele dintre ele sunt scoase la vânzare, însă municipalitatea refuză să-şi exercite dreptul de preemţiune. „În unele situaţii, eu, în calitate de consilier local, nu am fost de acord, spunându-le că poate sunt obiective ce merită achiziţionate de municipalitate, având în vedere că aveau şi o valoare de investiţie destul de bună. De fiecare dată, însă, răspunsul Executivului a fost acela că nu reprezintă o prioritate”, susţine consilierul local Ovidiu Ciuhandu. Un astfel de exemplu este Cazarma U, unde a funcţionat pe vremuri Şcoala de Cadeţi Franz Josef. Mai întâi, edilii au vându-o unor lituanieni, în toamna anului 2008, cu 10 milioane de euro, iar anul trecut lituanienii au scos la vânzare clădirea cu 7 milioane de euro. Primăria Timişoara nu a făcut uz de dreptul de preemţiune, iar Cazarma a fost achiziţionată de o companie privată, care vrea să o transforme într-un hotel de cinci stele. Un alt exemplu este sediul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş, care se află într-o vilă cu două etaje din centrul oraşului, pe aceeaşi stradă cu primăria. Clădirea a fost retrocedată Comunităţii Evreieşti şi scoasă la vânzare cu 2 milioane de euro. Deoarece administraţia locală a declarat că nu dispune de această sumă, inspectoratul şcolar va fi mutat în sediul internatului Colegiului Tehnic „Henri Coandă”, imediat după finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii.