Teatru absurd în Parlament. Liberalii ar vrea și Guvernul picat, și miniștrii avizați

LUDOVIC ORBAN, GUVERN, PARLAMENT

Liberalii vor să le pice guvernul în Parlament, și nu o dată ci de două ori, ca să poată declanșa alegeri parlamentare anticipate. Pe de altă parte, însă, ar dori ca toată lumea să-i laude pe miniștrii propuși, pentru ca imaginea partidului și a liderului său să nu aibă de suferit. În toată această poveste absurdă, cie mai confuzi sunt alegătorii care nu mai înțeleg ce se întâmplă.

Audierea miniștrilor propuși de premierul desemnat, Ludovic Orban, la comisiile parlamentare reunite se desfășoară sub semnul alegerilor anticipate. Liberalii le-au declanșat, USR le-a dorit, UDMR a pus umărul, PSD a acceptat, iar ceilalți, PMP, Pro România și ALDE s-au împăcat cu gândul.

Primul pas a fost făcut, Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. Asistăm acum la derularea celei de-a doua etape, Ludovic Orban trebuie să ajungă cu un nou Cabinet în Parlament, iar acesta să-l pice la votul de învestitură. Până atunci miniștrii săi trebuie să treacă prin audierile din comisiile parlamentare reunite.

PSD are propriile planuri, pentru a arăta opiniei publice că miniștrii lui Orban nu sunt suficient de pregătiți ca să guverneze și, logic, nu merită să câștige viitoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen. Și, cel puțin până în prezent social-democrații și-au cam atins scopurile, cu largul concurs al celorlalte grupuri parlamentare, inclusiv USR.

După două zile de audieri, opt dintre cei unsprezece miniștri propuși de premierul desemnat, Ludovic Orban, au primit aviz negativ, Florin Cîțu - Finanțe, Marcel Vela - Interne, Costel Alexe - Mediu, Ionuț Stroe - Tineret și Sport, Ion Ștefan – Dezvoltare, Bogdan Gheorghiu - Cultură, Cătălin Predoiu - Justiție și Monica Anisie – Educație. Doar trei au reușit să treacă de tirul întrebărilor deputaților și senatorilor, Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe și Virgil Popescu – Economie.

Orban iritat de avizele negative

Ceea ce s-a întâmplat pare să-l fi luat pe Ludovic Orban prin surprindere. Probabil că anticipa că lucrurile nu vor merge bine, dar nu-și închipuia că vor ieși atât de prost. Astfel, deși ar trebui să se declare satisfăcut după noianul de avize negative - sporesc șansele ca cel de-al doilea guvern al său să pice la votul de învestitură – liderul PNL este nemulțumit. I-a acuzat de lipsă de discernământ pe toți cei care au votat împotriva miniștrilor liberali, inclusiv pe cei de la USR, alături de care s-ar putea să fie obligat să guverneze după alegeri.

„Miniştrii noştri au răspuns la toate întrebările care li s-au pus şi au arătat foarte clar că stăpânesc domeniul şi că au cele mai bune soluţii. Sigur că votul nu contează, acolo, parlamentarii care au votat au votat fără să aibă discernământ, sunt chiar parlamentari care au votat împotrivă şi care după aia şi-au cerut scuze miniştrilor, că aşa au primit ordin de la partid, să voteze împotriva candidaţilor de miniştri”, a declarat liderul PNL seara trecută.

Obiectivul declarat al liberalilor este ca noul Executiv să pice în Parlament de două ori, astfel încât să fie dizolvat Parlamentul și organizate alegerile anticipate. Ca să reușească această strategie, PNL a anunțat că nu-și va vota echipa guvernamentală în plen.

Declarațiile premierului Orban sunt departe de a susține obiectivul declarat ci, dimpotrivă, crează confuzie în rândul electoratului mai puțin familiarizat cu „subtilitățile jocului politic”. Alegătorii nu mai înțeleg ce vor liberalii: să pice guvernul și să facă anticipate, situație în care nu este nici o problemă că miniștrii sunt avizați negativ ori vor să guverneze și nu le convine că sunt puși într-o lumină proastă.