ŢEAPA MAGHIARĂ. Dezvăluirile din EVZ produc efecte: Alexandru Nazare, Ministrul Transporturilor, cere Ungariei banii înapoi

Ministrul Transporturilor consideră intolerabile practicile companiei Vegyepszer.

"Ţeapa maghiară", dezvăluită de "Evenimentul zilei" în urmă cu două zile, face valuri. Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat aseară că statul român va face demersurile legale pentru ca firmele româneşti să obţină despăgubirile cuvenite după falimentul companiei maghiare Vegyepszer.

Aceasta a câştigat în ultimii şase ani lucrări de zeci de milioane de euro în România, dar nu a plătit decât într-o măsură infimă (10-20%) subcontractorii români şi a lăsat de izbelişte investiţii de anvergură, deşi primise avansuri consistente.

Omul de legătură - reprezentantul UDMR în CNADNR

Cea mai gravă situaţie este la Centura Clujului, unde s-au înregistrat alunecări de teren. Acum, nu mai are cine remedia lucrarea, iar statul român nici nu mai are de la cine să execute garanţia. Totul e în ceaţă, directorul regional de la Drumurile Na­ţio­nale, Ion Pantelimon, menţionând că se caută soluţia ca o firmă din Austria, care ar fi garantat pentru Vegyepszer Hungaria, să vină şi să repare zidul de protecţie. Dar nimic concret.

Vegyepszer s-a dezvoltat fulminant în special în nord-vestul României, informaţii neconfirmate oficial spunând că legăturile s-au creat în timpul mandatului lui Ioan Hankel, membru de vază al UDMR, la CNADNR, unde a fost director adjunct.

Anterior, Hankel a fost şeful Regiei de Drumuri Judeţene Satu Mare. În ultimii ani, a încasat de la CNADNR 35 milioane de lei, de la Primăria Satu Mare - 3,2 milioane, din Baia Mare - 5,9 milioane lei, iar de la Primăria Valea lui Mihai - 3,6 milioane lei, şi acestea sunt doar câteva exemple aleatorii. Peste tot, ungurii au lăsat în urmă datorii uriaşe la subcontractori. "Au lucrat aici, la noi, şi am auzit că au avut probleme cu subcontractorii pe care nu i-au plătit. Asta este treaba lor şi nu a noastră. Noi am plătit pentru ce au lucrat pentru noi", a spus primarul oraşului Valea lui Mihai. Aici, Teleconstrucţia Bucureşti are de recuperat 2.2 milioane de lei.

Au ras tot în Miercurea Ciuc La Cluj, compania maghiară nu a plătit niciun subcontractant. A încasat 31,9 milioane de lei şi după aceea şi-a declarat insolvenţa în Ungaria. De asemenea, la DN 66 n-a băgat nicio lopată în pământ dar a încasat 20% din suma contractată şi a dispărut cu banii. La Miercurea Ciuc a obţinut privatizarea companiei publice de Drumuri şi Poduri, pe care au falimentat-o. Lichidatorul judiciar Marius Grecu spune că a fost o devalizare premeditată: "Au vândut bunurile altor firme şi apoi au radiat firma din Miercurea Ciuc. Acum avem pe rolul Tribunalului Cluj şase acţiuni prin care cerem anularea acestor tranzacţii. N-au avut nicio intenţie să facă treabă". "Este inacceptabil pentru România să piardă veniturile la buget. Situaţia ne nemulţumeşte profund.“ Alexandru Nazare, ministrul Transporturilor TACTICI DE DUMPING

Din Baia Mare au fugit la jumătatea lucrării

Vegyepszer este acuzată şi de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, că a licitat pentru reparaţia celui mai important buevard din oraş sume mult mai mici, astfel încât să poată câştiga licitaţia. Modul de acţiune al celor de la Vegyepszer este descris de primarul din Baia Mare. "Au câştigat licitaţia pentru suma de 11,3 milioane de lei. După ce au efectuat 68% din lucrare şi au încasat 7,8 milioane de lei, au spus că nu mai pot continua deoarece nu mai este rentabil, nu-şi mai pot acoperi costurile. Au cerut renegocierea preţului, însă i-am refuzat. Nu le-a mai convenit preţul şi au plecat şi ne-au lăsat cu lucrarea neterminată. Acum am făcut o altă licitaţie ca să putem finalzia lucrarea", a spus Cătălin Cherecheş. NEPLĂTIŢI. Sute de firme au rămas cu buzele umflate după ce au lucrat cu Vegyepszer FOTO: ARHIVA EVZ CITIȚI ȘI:

  • Un tun cum vezi o dată la 10 ani: „Ţeapa maghiară”, milioane de euro sifonate din România
  • Centura Clujului, construită de o firmă în faliment! Cine plăteşte pentru alunecările de teren