Taximetriştii turează tarifele: scumpesc cu 20% dintr-un foc
- Andra Enculescu
- 5 martie 2011, 16:29
De la jumătatea acestei luni, preţul pe kilometru sare la 1,69 lei. Mult timp, concurenţa aprigă dintre firme şi criza economică îngheţaseră tariful la 1,39 lei/km.
Firmele de taxi din Capitală vor să crească tariful de la 1,39 lei kilometru la 1,69 lei, adică cu aproximativ 20%. Şi asta de la jumătatea acestei luni. Avem de-a face cu un fenomenul invers faţă de situaţia din 2009, când companiile de taxi au cerut primăriei să le aprobe scăderea tarifelor.
Principala "durere" a patronilor: s-a scumpit benzina
Reprezentanţii companiilor spun că nu mai pot menţine actualele preţuri, după valurile succesive de scumpire a combustibililor.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Taxi şi patronul companiei de taximetre Tess, Remus Nedelcu, spune că scumpirea va fi efectuată după prima jumătate a lunii: "Ceea ce m-a determinat să iau această hotărâre este faptul că, în ultimele luni, preţul combustibilului a crescut considerabil", explică acesta.
Acelaşi motiv e invocat de Cristian Ivanovici, patronul firmei bucureştene Taxi AS.
Pe de altă parte, Sandu Ştefănescu, patronul altei firme de taximetrie, spune că nu numai preţurile nejustificat de mari ale combustibilului sunt de vină, ci şi faptul că piesele de schimb pentru maşini s-au scumpit considerabil.
Unele firme de taximetrie au anticipat mişcarea şi practică deja preţuri mărite. Taximetriştii independenţi au de gând să ţină pasul cu scumpirile. Altfel, spun ei, riscă să ajungă în pragul falimentului: câştigurile şoferilor de taxi s-au redus pentru că mulţi bucureşteni au renunţat la confortul taxiului în favoarea transportului în comun. Cu toţii sunt însă conştienţi că majorările de preţuri le vor subţia şi mai mult clientela, oricum mai puţină decât înainte să înceapă criza.
Matei Ştefan, taximetrist din anul 1998, e puţin nostalgic: "Înainte se mergea din client în client. Erau foarte multe comenzi. Acum prefer să aştept la colţul străzii, în zone mai populate ale Bucureştiului, sperând la mai bine".
Câştigul maxim: 70 de lei pe zi
Ion Văduva, şofer independent, spune că nu îşi mai poate plăti ratele. De mers în concediu nici nu mai poate fi vorba.
"Odată cu aceste scumpiri, oamenii vor apela la taxiuri numai în cazuri de urgenţă. Dacă înainte se câştiga între 100 şi 200 de lei pe zi, acum abia dacă se mai câştigă 70 de lei", socoteşte el.
Unii dintre taximetrişti se bucură totuşi că mai au încă un loc de muncă. Numai vremea rea le mai aduce clienţi taximetriştilor care deja încep să accepte această situaţie şi să fie priviţi ca nişte oameni care prestează servicii de lux.