Taximetriştii ieşeni protestează faţă de taxa pe muzică

Cei 1.800 de taximetrişti din Iaşi ameninţă cu proteste de stradă după ce reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR – ADA) au depus mai multe plângeri penale pentru că au difuzat muzică în taxi fără a avea autorizaţie.

”Taximetrele trebuie să solicite autorizaţia de la noi cu trei zile înainte de a începe difuzarea de muzică pe maşini şi să plătească lunar 35,07 lei pe maşină. Când taximetristul ascultă singur muzică în maşină, la radio sau de pe CD-ul cumpărat din comerţ, nu e o problemă, însă când e în loc public şi are client îi trebuie autorizaţie. Taximetriştii care au difuzat muzică fără autorizaţie trebuie să ne plătească retroactiv taxa, la valoarea ei triplată, aşa spune legea. Pentru fiecare taxi ar veni 1.285 lei pe an”, spune Ilie Ungureanu, inspector teritorial al UCMR – ADA.

”Taxa e aberantă”

”Eu plătesc acasă taxa pentru radio, de ce să o mai plătesc şi pentru radioul din maşină? Introducerea taxei pentru difuzarea de muzică e aberantă, nu mai avem de unde, încasările mi-au scăzut cu 60% faţă de anul trecut, abia dacă rămân lunar cu 1.200 lei în mână, după 400 de ore de muncă”, spune revoltat Aurel Lungu, şofer de taxi.

Reprezentanţii taximetriştilor ieşeni susţin că taxa pe muzica din taxi este ilegală. “Nu am fost consultaţi la semnarea protocolului invocat de UCMR – ADA, nu am fost anunţaţi prin vreo notificare de inspectorul UCMR, înainte ca acesta să se adreseze Parchetului şi Poliţiei. Noi le-am pus în vedere operatorilor de taxi să nu mai permită difuzarea de muzică atunci când sunt clienţi în maşină. În plus, operatorii predau taximetriştilor maşinile fără casetofon sau radio, dacă ei montează pe maşină aşa ceva vor răspunde personal pentru asta. Oricum, taxa pe muzica din taxi e prea mare, dacă ar fi 1 leu pe lună nu ar fi problemă. Domnul inspector de la UCMR este un trântor de lux care aplică o lege comunistă iar România e ţara cu cele mai multe taxe şi impozite locale”, a precizat Mircea Manolache, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor Iaşi.

Dosar penal pentru muzica din taxi

Procurorii ieşeni au în lucru mai multe dosare în care taximetriştii sunt cercetaţi penal pentru încălcarea legii prin neplata taxei pe muzică. “Poliţia s-a autosesizat în cazul taximetriştilor şi am primit şi sesizări de la reprezentanţii UCMR. Niciunul dintre dosare nu a fost soluţionat, toate sunt în cercetare”, a declarat procurorul Carmina Pascal, purtător de cuvât al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.