Taximetriștii din Constanța, comportament de proxeneți. Domnule Decebal Făgădău, ați aflat că a început sezonul turistic?

Taximetriștii din Constanța, comportament de proxeneți. Domnule Decebal Făgădău, ați aflat că a început sezonul turistic?

Ce pericole pândesc adolescentele care ajung în Gara Constanța sau despre gustul amar cu care rămân turiștii care vin să se bucure de vacanță la malul Mării Negre.

Cum arată Constanța după 20 de ani de PSD? Cum arată Constanța turistică după patru ani de mandat Decebal Făgădău, care promitea o strategie de promovare turistică și care nu mai departe de februarie anul acesta anunța la Târgul de Turism al României „că unul dintre primele orașe în care se va implementa conceptul „Oraș de Bun-Simț Turistic" este, alături de Brașov, orașul Constanța!”

În cadrul festivității de deschidere a Târgului de Turism al României, Decebal Făgădău și Cristiana Predoiu au vorbit despre acțiunile care vor avea loc începând din această primăvară la Constanța, acțiuni menite să readucă în prim-plan Bunul-Simț Turistic, acel bun-simț specific nouă, românilor de pretutindeni. „Haideți să arătăm că se poate să fim altfel, să arătăm că ne pasă. Vă invităm pe toți să vă alăturați și să ducem la bun-sfârșit acest proiect. Este nevoie doar de bunăvoință și bun-simț. Atât. Simplu și la îndemâna tuturor”, îndeamnă o postare de acum cinci luni de pe pagina primăriei Constanța.

Acum, să vedem cât de la îndemână este acest lucru în realitate. Cu cât bun-simț ești întâmpinat, ca turist, în Constanța. O tânără a făcut un experiment zilele trecute și, împreună cu o prietenă care locuiește în Anglia, venită la ea în vacanță, a vrut să vadă cum e sa fii turist străin în orașul de la malul Mării Negre. De cum au ieșit din gară, un taximetrist la vreo 40 de ani, care-și învârtea cheile de la mașină pe deget, le-a sărit în față și le-a abordat cu un text bun de agățat și o atitudine demnă de un proxenet: „Fetele frumoasele, aveți nevoie de un taxi? Unde mergeți?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fetele i-au răspuns în engleză că vor la Cazinou. Evident că, pe o cursă până la Cazinou (o distanță de aproximativ 3 km), taximetristul le-a cerut 50 de lei fără să stea prea mult pe gânduri. Ele au refuzat politicos, șoferul de taxi s-a enervat, apoi le-a apostrofat în română, crezând că fetele nu-l înțeleg - „Aoleu, săracelor! Ați venit în vacanță și n-aveți nici măcar bani de taxi”. O replică de foarte mult „bun-simț”.

Fetele au reușit să scape și de alți taximetriști, cu aceeași abordare „elegantă”, în urma căreia s-au simțit hărțuite sexual, cu prețuri tot la negru. Sigur au fost și alte persoane dubioase, care îți propun cazare (tot la negru), dovada că autoritățile locale sunt foarte preocupate de economia turismului. Fetele au ajuns, cu transportul în comun, în apropierea Cazinoului. Pe drum, ne imaginăm că li s-au părut foarte de „bun-simț” buruienile înalte, cât omul, pe anumite (foarte mici) spații verzi.

La fel clădirile de mai multe etaje, goale, abandonate în faza de schelet. Aglomerația, mașinile parcate pe trotuare. Lângă Cazinou, fetele au fost lovite din plin de mirosuri, dar nu cele ale mării. Pe faleză, în dreptul Cazino-ului, câțiva adolescenți făceau poze. După ce-au terminat, fetele au vrut să facă și ele poze, cu marea în fundal. S-au apropiat de balustradă dar n-au putut sta prea mult pentru că mirosea de parcă 20 de oameni și-ar fi făcut nevoile lângă noi. Chiștoace de țigări pe jos și sticle de băutură - dar au avut grijă să nu se vadă în pozele pentru Insta, povestește una din adolescente.

Sperăm că autoritățile locale citesc povestea acestei tinere și merg în controale măcar la primul punct de contact al unui turist care ajunge cu trenul în Constanța – Gara feroviară și în cel mai vizitat loc al orașului, faleza Cazinoului.