Taxele mari și regulile ANRE scumpesc sigur gazele

Taxele mari și regulile ANRE scumpesc sigur gazele

Prețurile la petrol și gaze naturale au oscilat puternic și sunt, față de ceilalți ani, mult reduse. Ca de obicei, românii se bucură ultimii sau chiar niciodată de aceste evoluții. Motive se găsesc

Suprataxa de 60% din veniturile suplimentare obținute din liberalizare, precum și o regulă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor conduce la scumpirea gazelor în această iarnă, pentru consumatorii persoane fizice.

Fie că a fost vorba de suprataxa pe benzină, fie de alte suprataxe impuse de Executiv, au existat mereu motive ca românii să circule sau să se încălzească mai scump decât alții. În domeniul gazelor naturale, când vine vorba de tarifele mari, producătorii dau vina pe schimbarea fiscalității în 2013. Astfel, introducerea suprataxei de 60% pe veniturile suplimentare obținute din liberalizare de către producători și instituirea pragului de 72 de lei împiedică ieftinirea gazelor locale, a declarat, recent, Niculae Havrileţ, președintele ANRE.

Astfel, producătorii locali, cei mai mari fiind Romgaz şi Petrom, nu pot scădea preţul de vânzare a gazelor sub nivelul de 72 lei/MWh, fiindcă în Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2014 se stipulează că „preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii noncasnici, nu (poate fi - n.red.) mai mic de 72 lei/MWh”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazele din producția internă, mai scumpe

În plus, dacă ani la rând am fost siliți să completăm producția locală de gaze cu importuri scumpe de la ruși, pentru consum, acum situația este radical diferită. Importurile de gaze devin tot mai ieftine, dar românii nu vor putea beneficia de aceste scăderi. Potrivit reglementărilor, consumatorii casnici vor fi aprovizionaţi doar cu gaze din producţia internă până în martie anul viitor.

Reprezentanții E.ON, cel mai mare furnizor de gaze pe piaţa consumatorilor casnici, estimează că prețul gazelor din import vor fi la iarnă cu circa 10% mai ieftine decât cele din producția internă. Preţul gazelor din import va scădea semnificativ, dar populaţia primeşte zero la sută gaze din import”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România. De ce? O hotărâre a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prevede că populația și termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de producție internă în perioada 1 aprilie 2016 - 31 martie 2017.

Reglementarea ANRE a venit însă într-un moment în care importurile sunt ieftine, spre deosebire de situaţia din anii trecuţi, când importurile erau de peste două ori mai scumpe decât producţia locală.