Taxele care umflă cheltuielile cu vacanţa

În lipsa unui card de fidelitate, este mai ieftin să-ţi rezervi biletul de avion de pe site-urile de ticketing internaţionale, deoarece eviţi achitarea unor taxe practicate de operatorii aerieni.

Fie că vrei să-ţi rezervi un bilet de avion sau să-ţi cumperi o vacanţă de la o agenţie de turism, tariful pe care ajungi să-l plăteşti la final sare de oferta care te-a întâmpinat atunci când ai dat primul click pe site. În ceea ce priveşte companiile aeriene, în momentul rezervării unui bilet achiţi şi taxe de rezervare şi de plată online, care îţi mai încarcă factura finală. Ponderea acestor costuri în preţul final al ofertelor diferă în funcţie de perioada pentru care faci rezervarea şi de ruta aleasă. Nu este o noutate că biletele de avion sunt mai ieftine dacă le cumperi cu luni bune înainte de călătorie, fie că vorbim aici de operatori low-cost sau de linie. Taxă pentru plata online De exemplu, pentru un zbor dus-întors cu Wizz Air până la Madrid în perioda 15-23 februarie, aceste taxe nu depăşesc 16% din valoarea totală achitată. Pentru o călătorie similară la Roma, cu aceeaşi companie aeriană, nivelul acestora ajunge la 23% din suma pe care un posibil pasager ar avea-o de plătit. "Pasagerii noştri au opţiuni diferite de a efectua o rezervare folosind metode de plată variate, tarifate corespunzător. Spre exemplu, utilizând cardul Wizz BCR nu se percepe nicio taxă de rezervare", a declarat Balazs Varro, director de comunicare la Wizz Air. Acesta a precizat că un client vede de la bun început pe site toate costurile obligatorii.

Taxe pentru plata online au şi cei de la Blue Air, acestea ridicându-se la 16 euro de persoană pentru un zbor dus-întors. Cum ieşi mai ieftin? Ca urmare, în urma unei simulări de rezervare pentru acelaşi zbor la Madrid, realizate de EVZ, reiese că vei plăti mai puţin dacă alegi să-ţi rezervi biletul direct de pe un site de ticketing sau la o agenţie de turism, precum "Go travel", decât de la o companie aeriană, fie ea şi low cost. Astfel, în timp ce un bilet dus-întors cu Wizz Air, fără bagaj la cală, ajunge să coste 180 de euro, incluzând aici şi taxa de plată cu cardul Visa şi cea de rezervare, care ajung la 112 lei, pe site-ul vola.ro acelaşi bilet te costă 175,5 euro. Aici este inclusă taxa de 16 euro către compania aeriană, tot Wizz Air. Dacă alegi să cumperi acelaşi bilet de pe gotravel.ro, atunci te costă şi mai puţin, respectiv 158,9 euro, cu tot cu taxa de plată online cu cardul în valoare de 3,34 euro. Lucrurile se schimbă dacă deţii un card de fidelitate. În acest caz, costul biletului rezervat de pe site-ul operatorului low-cost nu va depăşi 134 de euro, cu toate taxele incluse. Aceeaşi călătorie realizată cu Tarom te costă aproximativ 290 de euro, din care taxele de aeroport, de securitate, de handling etc. depăşesc cu puţin 100 de euro. Pentru zborurile transatlantice, ca să economisiţi bani, ar tre bui să apelaţi la site-urile internaţionale de rezevare a biletelor, precum expedia.com.Acestea nu percep taxă de serviciu, precum cele autohtone. Economia pentru o călătorie efectuată în aceeaşi perioadă de la Bucureşti la New York depăşeşte 40 euro. MARKETING Turismul cu oferte "pornind de la" Companiile aeriene nu sunt singurele care îşi promovează ofertele folosind sintagma "de la". Agenţiile de turism din întreaga lume fac acest lucru pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. Astfel, dacă o excursie în Thailanda este promovată ca având un preţ mai mic de 800 de euro, să vă aşteptaţi ca la final să achitaţi peste 1.100 de euro. Numai taxele de aeroport, neincluse în preţ, ajung la circa 390 de euro. Ciprian Enea, consultant în turism, afirmă că cei care sunt obişnuiţi să călătorească ştiu care sunt serviciile pe care nu le includ tarifele promovate de agenţii şi că preţurile de pe site-uri sunt pe capetele de sezon şi în anumite condiţii. De asemenea, potrivit acestuia, în acest domeniu este destul de greu să dai un preţ fix pentru un pachet, pentru că piaţa este foarte dinamică, preţurile se actualizează permanent şi totul depinde de cerere şi ofertă. "Chiar şi dacă includem taxele de aeroport, tot nu se poate da un preţ exact. Pe acesta îl afli atunci când confirmi rezervarea, ca şi la biletele de avion", ne-a declarat Enea. "La noi se încheie contract de călătorie, ceea ce nu se întâmplă în alte ţări, şi ne obligă (pe noi, agenţiile de turism, n.r) de a-i prezenta clientului preţul final", ne-a declarat şi Lucia Morariu, de la Eximtur.