Un constănţean reclamă faptul că a fost nevoit să plătească mai mult pentru biletele de avion cumpărate on-line din cauza unor taxe suplimentare cerute de o companie low cost.
Mihai Barbu şi-a calculat exact cheltuielile pentru vacanţa pe care voia să o petreacă în luna martie la Paris. A avut însă surpriza să plătească mai mult pentru bieletele de avion decât era afişat pe site. În timp ce compania aeriană acuzată, Wizz Air, susţine că taxele sunt la vedere şi legale, oficialii Comisiei Europene nu le văd cu ochi buni.
400 de euro biletele, 40 de euro taxele
"Urma să plecăm patru persoane la Paris. Am calculat exact cât mă costă transportul, cazarea până şi ieşirile în oraş şi mi-am făcut în acest sens şi un credit pe termen scurt la bancă. După ce mi-am făcut creditul, a doua zi urma să-mi plătesc biletele prin sistemul on-line", îşi aminteşte Mihai Barbu.
Planurile au început să-i fie date peste cap. "Când am început procedura de cumpărare a biletelor mi-a apărut că am de plătit şi alte taxe. Pe lângă cei aproximativ 400 de euro pe care trebuia să-i plătesc pentru bilete am văzut că apare scris când încep procedura de a le comanda şi că trebuie să achit taxe în valoare de peste 40 de euro pentru toate cele patru bilete dus-întors. Mi s-a părut o glumă. Am sunat la call-center şi mi s-a spus că Wizz Air are taxe pentru plata biletelor prin metoda on-line. Practic o parte din banii pentru vizi tarea Parisului s-au dus pe aceste taxe on-line. Intrarea şi vizi tarea Muzeului Luvru erau cât aceste taxe", ne-a povestit bărbatul.
Mihai nu e singurul care s-a lovit de această problemă. "Eu am vrut să plătesc prin transfer bancar, însă la biletul spre Madrid de 110 de euro mi s-au mai cerut vreo 5 euro taxe", ne-a povestit şi Alexandru B.
Wizz Air: "Există şi variante gratuite de plată"
Reprezentanţii operatorului low cost ne-au precizat că toată oferta companiei e clară şi că pasagerii au la dispoziţie şi variante gratuite de a-şi cumpăra biletele. "Wizz Air oferă pasagerilor metode variate de plată, cu preţuri diferite. Acestea reflectă parţial costurile reale şi complexe ale diferitelor tranzacţii financiare. Pasagerii au la dispoziţie trei metode de plată. E vorba de cardul de credit Wizz, transferul bancar sau cardul Visa/MasterCard", ne-a declarat Balazs Varro, Corporate Communications Manager la Wizz Air.
La întrebarea de ce biletele au un preţ la prezentare, iar taxele sunt ascunse, reprezentantul companiei aeriene ne-a precizat: "Toate tarifele sunt transparente şi pot fi vizualizate direct de la primul pas al procesului de rezervare. După alegerea opţiunilor de zbor, pasagerul trebuie să selecteze metoda de plată, astfel că totul e clar încă de la începutul rezervării".
Taxe interzise de directive comunitare Conform Ordonanţei de Urgenţă 113 din 2009, ce transpune în legislaţia din România directiva comunităţii europene a serviciilor de plăti, "beneficiarul plătii (n.r. – operatorii low cost în acest caz) nu poate solicita plătitorului un preţ suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată."
"Aceste taxe au ridicat mereu probleme în Europa. Pentru că sunt folosite de toţi operatorii low cost, inclusiv de cei de la noi din ţară, Blue Air şi Wizz Air. Dacă aceste taxe sunt explicate ca fiind taxe pe modalităţile de plată, ele sunt interzise. Din ce ştiu, operatorii explică că astfel de taxe sunt ca să se acopere eventualele pierderi produse de schimbul valutar şi alte comisioane bancare. Dacă aceasta e explicaţia, taxele ar putea fi acceptate. Însă cu o condiţie: ele să fie aduse la cunoştinţa clientului de la început", comentează Mihai Titichi, avocat şi consultant la Centrul European al Consumatorilor din România.
Reamintim că în urmă cu patru ani Comisia Europeană a demarat un control la operatori care vând bilete on-line şi din peste 400 de companii verificate, 137 au fost depistate că nu respectau cerinţele corecte. Principala problemă a fost perceperea de comisioane separate de preţul biletului pentru plata călătoriei cu cardul. "Dacă aceste taxe sunt explicate ca fiind taxe pe modalităţile de plată, ele sunt interzise." MIHAI TITICHI, consultant ECC România"