Pentru cei care practică profesii libere, printre care și ziariștii, vor veni vremuri grele. Autoritățile nu par să înțeleagă problema taxării acestora
Guvernul nu repară cauzele problemei din taxarea PFA și a profesiilor libere ca salariați, deși și-a recunoscut greșelile prin aministia fiscală. În aceste condiții, probabil, mulți vor încheia, de teamă, contracte de muncă cu taxare triplă. Și asta pentru că nu există încă răspunsuri clare în ceea ce privește problema taxării liber profesioniștilor și PFA. Nu se știe nici acum clar cum vor fi taxate veniturile respective, deși se discută de săptămâni pe această temă.
Diferența de impozitare
Situația acestor persoane rămâne în ceață pentru că problema de fond, reîncadrarea activităților independente, rămâne.
Nu se știe nici acum clar cum vor fi taxate veniturile respective, deși se discută de săptămâni pe această temă. Situația acestor persoane rămâne în ceață pentru că problema de fond, reîncadrarea activităților independente, rămâne.
Diferența de impozitare este considerabilă: în prezent, PFA au impozitare efectivă de 26%, dar în cazul reconsiderării trebuie să plătească 75%. Mai mult de atât, reconsiderarea înseamnă că obligațiile sunt calculate de Fisc din momentul începerii activității, până la cinci ani în urmă, acoperind perioada de prescripție. Pentru anii anteriori, se adaugă dobânzi și penalități de 18,5% pe an. Codul fiscal, în baza căruia ANAF a făcut controale și a putut să reconsidere unele venituri ca salarii, cu plata tuturor impozitelor și contribuțiilor, este încă în vigoare. Sunt anunțate modificări din 2016, prin proiectul de Cod fiscal, aprobat de guvern și trimis parlamentului, dar prevederile privind reîncadrarea nu se schimbă în mod radical.
„Proiectul noului Cod Fiscal păstrează în mare măsură criteriile aplicate și acum (sunt doar rescrise, însă pe fond sunt similare). În ciuda faptului că noul proiect de cod fiscal a fost deja adoptat de Senat, guvernul a precizat lucrează la un nou set de reglementări privind reclasificarea”, a declarat Alin Chitu, partener TZA Consultanță fiscală. Deciziile guvernului sunt contradictorii: admite erorile din legislație, dar menține, în mare parte, aceleași reguli.
Cum s-a ajuns aici?
Prevederile din Codul fiscal, care permit reîncadrarea veniturilor din activități independente ca dependente, există în Codul fiscal de cinci ani. În paralel, normele de aplicare a Codului fiscal arătau că profesiile libere și drepturile de autor nu pot fi reconsiderate. Reglementările erau vechi, dar ANAF nu a întreprins nicio acțiune până anul trecut. Când au început controalele, a apărut disputa dintre contribuabili și guvern care s-a încheiat cu amnistia, o recunoaștere implicită a greșelii autorităților. Imediat după aprobarea amnistierii, guvernul a modificat și normele Codului fiscal, elimnând excepția de la reconsiderare pentru profesii libere și drepturi de autor. Noul Cod mărește și taxarea efectivă. Contribuția de pensii (CAS) de 10,5% va fi obligatorie pentru toate venturile din activități independente, inclusiv pentru persoanele salariate.