Taxa second-hand: Romania isi apara pozitia, la fel si UE

La intalnirea de ieri, de la Bruxelles, dintre ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si comisarul european pentru taxe si impozite, Laszlo Kovacs, fiecare parte si-a aparat propria pozitie: Romania - ca are nevoie de taxa, UE - ca nu se accepta discriminari. 

Insa nu s-a  decis in final nimic. Ce urmeaza: discutii intre expertii romani si cei europeni, care ar trebui sa se finalizeze cu propunerea unui nou mod de calcul al taxei.

"Discutia celor doi a fost una generala. Ministrul Vladescu i-a explicat comisarului Kovacs problemele pe care le implica schimbarea legislatiei, in timp ce comisarul european a subliniat ca Romania este stat membru UE si  ca trebuie ca masurile luate sa nu fie discriminatorii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european, Maria Assima-kopoulou, prezenta la intalnirea celor doi oficiali.

In plus, Laszlo Kovacs a reamintit ca executivul european considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Pe de alta parte, intr-un comunicat trimis de Ministerul Finantelor, Vladescu marseaza pe politicile de protectie a  mediului pentru a argumenta introducerea taxei: "Exista o intelegere a Comisiei Europene fata de necesitatea acordarii unei importante cuvenite protectiei mediului inconjurator si fata de dorinta legitima a Guvernului Romaniei de a nu transforma Romania intr-o zona de evacuare a rezidurilor industriale".

Solutie amanata Daca in urma cu cateva saptamani, Sebastian Vladescu anuntase ca va discuta cu oficialii de la Bruxelles despre reducerea valorii taxei, mai ales in cazurile in care aceasta depaseste valoarea reziduala a masinii, ieri nu s-a luat nicio decizie concreta in acest sens.

In cadrul discutiei de ieri nu s-a stabilit  un termen pana la care  autoritatile de la Bucuresti trebuie sa-i contacteze pe expertii europeni. Pana la gasirea unei solutii in colaborare cu expertii europeni, Comisia Europeana nu renunta la posibilitatea de a sanctiona Romania pentru incalcarea Tratatului UE.

Potrivit purtatorului de cuvant al lui Laszlo Kovacs, Comisia se intalneste de trei ori pe an pentru a discuta despre acest gen de procedura,  respectiv, in martie, iunie si octombrie.