Taxa Romsilva, mai tare ca forfetarul

În vreme ce scandalurile legate de tăierile ilegale se țin lanț, Romsilva vrea să își asigure o sursă de venit pe seama agențiilor de turism și a proprietarilor de pensiuni, hoteluri și restaurante din zona montană.

O bună parte din ariile protejate se regăsesc în zona montană. Frumusețea acestor locuri i-a atras și pe operatorii din turism, care au investit în hoteluri, pensiuni sau restaurante, dar și pe agențiile de turism, care promovează aceste destinații.

Instituția care administrează suprafețe importante din aceste arii protejate, Romsilva, dorește ca acești operatori să achite o taxă de 2% din venituri. Fondurile obținute ar urma să fie folosite pentru a finanța ariile protejate, potrivit unui proiect legislativ realizat de regie.

Traseu sinuos

Deocamdată, nu se știe când și dacă va fi aplicată taxa. Nici Ministerul Finanțelor și nici Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu și-o asumă.

De altfel, Romsilva nu a formulat nicio cerere către AFM, singura instituție din țară abilitată să instituie taxe de mediu, arată sursele EVZ. Totodată, o asemenea taxă a mai fost propusă de un ONG, dar proiectul a fost respins de autorități. Mai mult, dacă taxa se va aplica la veniturile realizate, va fi foarte asemănătoare cu un alt impozit anunțat de Guvern, respectiv impozitul forfetar.

Creșteri de tarife

Cert este că noul bir va lovi din plin agenții economici corecți, în special pe cei din agroturism. Pe acest segment, afacerile la negru reprezintă circa 40-50% din total. „În loc să pună taxe noi ca să crească veniturile la buget, statul ar putea să intensifice controalele și să îi găsească pe cei care lucrează la negru. Această taxă va duce la creșterea prețurilor și, pe cale de consecință, la scăderea numărului de clienți pentru cei care taie chitanță”, avertizează Mișu Chiruc, președintele executiv al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) România.

Printre staţiunile şi zonele vizate de proiect se numără Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran- Moeciu, Valea Oltului, Maramureş, Bucovina, Lacul Roşu, precum şi staţiunile din Munţii Apuseni, Retezat şi Parâng. ANTREC numără peste 3.500 de membri, dintre care aproape 90% sunt în zona montană, deci intră sub incidența taxei propuse de Romsilva. „Am cerut Ministerului Finanțelor să respingă taxa, pentru că ar impinge mulți operatori în faliment”, subliniază Chiruc.

Paiul din ochiul vecinului

Mai mult decât atât, textul proiectului este neclar, în sensul că nu prevede concret dacă noua taxă va fi aplicată și unor hotelieri din alte zone ale țării, cum sunt cei de pe litoral.

Pentru a aduna mai mulți bani în bugetul propriu, Romsilva „ar putea face curățenie în propria ogradă, să oprească tăierile ilegale și să eficientizeze vânzările”, este de părere fostul ministru al Turismului și președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii, Dan Matei Agathon. „Romsilva nu are dreptul să încaseze această taxă și ar putea aduna fondurile de care are nevoie din alte părți, cum ar fi creșterea vânzărilor proprii, prin eliminarea defrișărilor ilegale”, ne-a precizat acesta.

Afaceri proaste

Proprietarii de hoteluri din zonele de munte se plâng că și așa afacerile le merg prost, iar noua taxă nu ar face decât să le diminueze câștigurile. În această iarnă nu prea a nins, iar statistica arată că doar un sfert dintre turiștii români care au mers în vacanță în luna februarie s-au cazat în stațiunile montane. În ceea ce privește turiștii străini, situația este și mai proastă: doar 4,4% din cei care ne-au vizitat în a două lună a anului au ales pensiunile și hotelurile de la munte.