Taxa RDS impusă angajaţilor: 2% la şef

Firma le-a „servit“ angajaţilor formularele deja completate pentru a dona cei 2% din impozitul pe venit către clinica patronului.

Angajaţii RDS&RCS reclamă că au fost presaţi să vireze 2% din impozitul pe venit către Clinica „Maria“ din Oradea, care aparţine patronului companiei, Teszari Zoltan. Săptămâna trecută, firma a completat formularele, care trebuie trimise la Direcţia de Finanţe cu numele angajaţilor şi cu datele Fundaţiei „Man“ ce deţine Clinica „Maria“. Aceasta oferă servicii de imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) şi tomografie computerizată, ecografie 3D şi 4D, Doppler, ecografie generală, vasculară.   „Ar trebui să fie hotărârea mea ce fac cu banii ăia“ Tot ce aveau de făcut era să semneze formularul, să-l completeze cu adresa de domiciliu şi să-l restituie firmei, care urma să-l predea Direcţiei Finanţelor Publice. Gestul lui Teszari i-a nemulţumit pe o parte dintre angajaţi, însă, de teamă să nu fie sancţionaţi sau daţi afară, aceştia nu au înregistrat un protest oficial.   „Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Fiecare dintre noi dorea să-şi doneze banii în altă parte. Eu am vrut să-i donez SMURD-ului, de exemplu, pentru că este un serviciu de care poate voi avea nevoie. De ce angajaţii din toată ţara sunt obligaţi să contribuie către Clinica «Maria», câţi dintre ei vor ajunge la Oradea să-şi facă analizele? Ar trebui să fie hotărârea mea ce fac cu banii ăia“, a declarat Iulia A., un angajat al firmei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul de frica unor consecinţe.

Potrivit angajatei, directorii de filiale ar fi primit sarcină de serviciu să facă o listă cu angajaţii care nu au înapoiat formularele semnate. RDS&RCS are circa 6.000 de angajaţi. Instigare la plângere oficială Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Liviu Lupea, a declarat că, dacă se dovedeşte că acuzaţiile sunt adevărate, atunci firma face un abuz. El „instigă“ însă angajaţii să ia atitudine, pentru a demara o anchetă pentru sancţionarea societăţii.

„Trebuie dovedit că a obligat angajaţ ii să dea banii. În cazul în care este adevărat, este vorba de un abuz. Însă nici atitudinea angajaţilor nu este una corectă. Mă înfior când aud că în zilele noastre angajaţii se mai tem de angajatori. Eu, ca angajat, mă uit la formular, strâng din dinţi, îl înjur pe patron, dar îl semnez. Dacă băgăm capul în stomac şi ne temem, atunci ne merităm soarta“, a declarat şeful ITM Bihor. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc, a confirmat şi el că angajatul este cel care decide ce face cu banii. „Banii sunt donaţ i unde doreşte angajatul, nu angajatorul“, a explicat Farc.   Reprezentanţii firmei au refuzat să facă un comentariu cu privire la aceste acuzaţii. Diana Modval, şefa dapartamentului de PR din firmă, a spus că nu ştie nimic şi nici nu a reuşit să vorbească cu directorii despre acest subiect. Nici Ovidiu Ghiman, directorul economic al RDS, se pare nu este la curent. „Nu cred că este adevărat, nu ştiu nimic, mă voi interesa“, a spus Ghiman.

AFACERI

Teszari, un filantrop milionar în dolari Teszari Zoltan (foto) a inaugurat în toamna anului trecut, la Oradea, Clinica „Maria“, cu servicii medicale complete, la preţuri mai mici decât cele practicate de cabinetele private, pentru că dorea să facă un act caritabil, nu să scoată profit. Teszari Zoltan a intrat în afaceri în anul 1990. A început cu o tonetă de îngheţată împreună cu un prieten. Mai târziu, cei doi au înfiinţat firma de import şi distribuţie de cornete şi prafuri de îngheţată Rubin&King. În 1995, a devenit proprietarul televiziunii prin cablu TVS Oradea, pe care a cumpărat-o de la preşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss. În 1998, a devenit furnizor de internet prin cablu, iar din 2003 şi de telefonie fixă. În prezent, grupul de firme RCS&RDS este cotat la circa 900 de milioane de dolari.