Aplicarea taxei pe construcțiile speciale va scumpi curentul cu 1-2% în 2015. Liberalizarea pieței va atrage majorări suplimentare.
Intens criticată de oamenii de afaceri, taxa pe stâlp se aplică de la începutul acestui an. Printre companiile care trebuie să o achite se numără și cele energetice. Numai că plata taxei înseamnă costuri suplimentare pentru producătorii și furnizorii din sector.
Costuri justificate
Drept urmare, aceștia vor încerca să le transfere în spatele consumatorilor, iar autoritățile vor da curs solicitărilor. „Toate costurile justificate trebuie recunoscute în tarifele finale. Deocamdată, nicio companie nu a solicitat recunoaşterea în tarife a taxei pe stâlp, prin urmare nu ştim ce impact va avea acest lucru la nivelul consumatorului final. Noi estimăm undeva la 1 - 2%”, a declarat ieri, într-o conferință, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, citat de Agrepres.
În plus, consumatorii vor scoate mai mulți bani din buzunare și ca urmare a liberalizării pieței de energie. Potrivit acestuia, de la 1 iulie 2014, procentul de energie de pe piața liberă va fi de 30%, iar de la 1 ianuarie 2015 de 40%.
Estimări nerealiste
Guvernul nu a estimat corect impactul pe care taxa pe stâlp îl va avea asupra companiilor sau bugetului. Declaraţiile depuse pentru impozitul pe construcțiile speciale însumau, luni, aproximativ un miliard de lei, valoare dublă față de suma prevăzută în buget.
În plus, pentru societăți de stat ca Nuclearelectrica, valoarea taxei pe stâlp ajunge la 89 de milioane de lei, în condițiile în care, în 2013, profitul producătorului fost de 85 de milioane de lei. Nivelul ridicat este determinat de faptul că valoarea impozabilă a reactoarelor nucleare de la Cernavodă este foarte mare.