Ministrul Mediului, Daniel Constantin, vrea să modifice legea care prevede faptul că operatorii de salubritate care vor depozita deşeuri la groapa de gunoi vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017.
Motivul: costurile serviciului de salubritate să nu crească la populaţie. Pe de altă parte, noua decizie a autorităţilor ar putea face ca Uniunea Europeană să sancţioneze România, pentru că nu atinge ţinta de colectare selectivă a deşeurilor.
România are o rată de reciclare foarte redusă
„Taxa de 80 de lei pentru tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă care a intrat în vigoare înainte de momentul instalării mele la Ministerul Mediului. Aceasta este o taxă penalizatoare pentru managementul deșeului”, a spus Constantin. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deșeurilor de 4,5%, iar ținta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. Potrivit ministrului Mediului, taxa se va menține, dar se are în vedere elaborarea unui proiect de Ordonanță de Urgență care va prevede aplicarea taxei diferenţiat, în funcţie de ţinta de colectare. România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare a deşeurilor şi să atingă, anual, o cantitate colectată de 4 kg/ locuitor de deşeuri electrice şi să colecteze separat biodeşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.