Taxa pe acatist: 50 de bani pe zi

Deşi reprezentanţii Episcopiei Râmnicului susţin că acatistele nu trebuie plătite de credincioşi, în mai toate mănăstirile din judeţul Vâlcea tarifele sunt afişate la vedere şi diferă de la un lăcaş de cult la altul.

La Mănăstirea Bistriţa taxa pentu acatist este de 50 de bani pe zi şi poate ajunge până la 180 de lei pe an. Pentu slujba de maslu, credincioşii mai achită o taxă de 20 de lei şi încă 10 lei pentru parastas. La mănăstirea Hurezi taxa de acatist este mai mică: porneşte de la 20 de bani şi ajunge la maximum 72 de lei pe an.

„Cer bani pentru orice, dar nu îţi dau chitanţă pentru nimic. E corect? Ar trebui să-mi lase libertatea să dau cât vreau şi cât pot. Pentru 40 de zile am plătit 20 de lei la Bistriţa, atât mi-au cerut. Nu îmi pare rău de bani, mă deranjează modalitatea de a mă taxa”, spune  Mărioara Căplescu, din Târgu-Jiu.

„Orice creştin care vine la biserică lasă un bănuţ în cutia milei. Însă este prea mult să impui nişte sume fixe pentru anumite servicii. Dacă ceri bani trebuie să tai şi chitanţe şi asta nu am văzut să se întâmple în nicio mănăstire sau biserică. Cum au stabilit că rugăciunea pentru o zi costă 50 de bani, după ce criteriu?”, se întreabă Tiberiu Maiorescu, un turist din Ploieşti.

În anumite zile, din taxele respective se strâng sume importante de bani. Spre exemplu, la mănăstirea Bistriţa s-au strâns, de bunavestire, 52.000 de lei numai din acastiste. „De Sânta Marie mică, când se adună romii din toată ţara se adună peste 100.000 de lei pe zi. Sunt bani foarte mulţi”, povesteşte una dintre măicuţele responsabile cu încasatul banilor.

„Nu au voie să ceară bani”

Taxele pentru serviciile bisericeşti se percep de ani de zile, însă nimeni nu mai ştie cine le-a fixat. Maicile susţin că acestea sunt impuse de Episcopia Râmnicului.

„Aşa s-a stabilit de la Episcopie, nu ştiu exact pentru că demult avem tarife afişate. Nu ştiu exact să vă spun cine a stabilit sumele. 50 de bani pe zi mi se pare o sumă rezonabilă. Dacă ar fi după mine aş citi gratis acatistele, dar nu sunt preot, eu fac doar ascultare”, susţine sora Mihaela.  

Părintele vicar Emilian Groşenoiu, de la Episcopia Râmnicului, le contrazice pe măicuţe şi afirmă că Episcopia nu a impus astfel de taxe.

„Măicuţele nu au voie să ceară bani pentru acatist, trebuie să-i lase credinciosului libertatea de a da câţi bani doreşte. Noi monahii şi preoţii de mir avem o misiune de îndeplinit şi asta nu se face prin taxe şi obligaţii, ci pur şi simplu benevol. Asta este menirea noastră în biserică. Dacă se dovedeşte că sunt taxe afişate în biserică, vom lua măsurile de rigoare ca să nu se mai întâmple”, susţine părintele vicar Emilian Groşenoiu.