Partenerii din coaliția de guvernare continua să se acuze reciproc de erorile din legea făcută de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, extrem de favorabilă OMV Petrom. Practic, actul normativ exclude compania de la plata taxei de solidaritate în România. Firma austriacă a înregistrat un profit de 10,3 miliarde de lei, dar a anunțat că nu va plăti nici un impozit suplimentar statului român. Anunțul OMV a provocat un val de indignare în societatea românească.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că responsabilitatea pentru scăpările din actul normativ care scutește OMV de plata taxei de solidaritate îi aparține ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta, spune, Ciolacu, a reprezentat România la negocierile cu Comisia Europeană. Declarațiile lui Marcel Ciolacu survin la scurtă vreme după ce președintele Klaus Iohannis a arătat, de la Bruxelles, spre ministrul Finanțelor Adrian Câciu, de la PSD. Șeful statului a spus că Virgil Popescu nu ar fi fost consultat la elaborarea controversatului act normativ.
Nu este prima oară când Marcel Ciolacu lansează astfel de acuzații la adresa lui Virgil Popescu. Într-o declarație anterioară, el a dat de înțeles că Virgil Popescu a refuzat să colaboreze cu ministrul de Finanțe și cu șeful ANAF pe taxa de solidaritate.
„Eu nu caut vinovaţi, eu în schimb pun o singură întrebare publică. Vreau să ştiu de la Ministrul Finanţelor sau de la preşedintele ANAF dacă în perioada negocierii de către ministrul Energiei pe noul regulament al UE privind taxa de solidaritate, Ministerul Energiei le-au cerut puncte de vedere şi documente premergătoare pe care să le folosească în negocierea de la comisie. La această întrebare să răspundă Ministrul Finanţelor şi şeful ANAF. Eu nu îl întreb nimic pe domnul Popescu”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.
Klaus Iohannis cere socoteala ministrului de Finanțe
Joi dimineață, președintele Klaus Iohannis a prezentat propriul punct de vedere cu privire la cazul OMV și a dat vina pe Ministerul Finanțelor. El a afirmat că Adrian Câciu nu s-ar fi consultat cu ministrul Energiei când a elaborate documentul. Iohannis a cerut Ministerului Finanțelor să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate.
„Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare și am aflat că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă, de un impozit. (…)
Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care eu lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice”, a declarat Klaus Iohannis.
Guvernul a greșit actul normativ în favoarea OMV
Ordonanța privind impunerea taxei de solidaritate a fost aprobată de guvern la finalul anului trecut. Aceasta se adresează marilor companii care activează în domeniul energiei.
OMV Petrom, cel mai mare producator de petrol şi gaze din România, nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei, ceea ce a fost o surpriză pentru toată lumea. Aceasta deoarece era de așteptat ca Guvernul să încaseze de la compania austriacă aproape 1 miliard de euro în contul acestei taxe.
La începutul lunii Ianuarie, OMV a anunțat că nu trebuie să plătească taxa în România. Iar cazul a ajuns inclusiv la nivelul Comisiei Europene, care a confirmat că, asa cum este formulata ordonanţa, OMV are nici o obligație față de statul român pentru plata taxei de solidaritate.